lauantai 27. huhtikuuta 2013

Jäähdytyksen korjailua

Niin siinä vaan kävi, että kevään ekalla kruisingilla alle 10km startista hyppäsi lämmön varoitusvalo palamaan. Mönkkäri tienposkeen, hetki manuaalista flektin pyöritystä ja takasi kotio. Kyllä voin kertoa, että v-käyrän korkuus oli jossain Kuun lähettyvillä.

Seuraavana päivänä kuitenkin päätin jo työaikana vähän kusoilla jäähdytyksen toimintaa ja rakennetta. Selvisikin monen mutkan kautta, että veden pyörittämiseen löytyy myöskin yksi propelli ja termarin kotelossa (kuten yleensä) on termarille venttiili. Termarin kotelossa on tuo anturi joka antaa varoitusvalon. Tämän lisäksi lauhduttimessa on anturi lauhduttimen tuulettimelle. Paikallinen Motorpower tarjosi välittömästi asian esitettyäni vinkin siirtää lauhduttimen anturi vesiputkeen lauhduttimen viereen. Päätin myöskin vaihtaa kaikki mahdolliset jäähdytysnesteet, koska en sitä ennen talvea ollut tehnyt.

Anturi uudessa paikassaan

Anturin siirto nyt oli yhtä helppoa kuin lapselta karkin vieminen. Anturin johdot irti - anturin irroitus - tulppaaminen ostetulla tulpalla + O-renkaalla - letku poikki - sovitinpala tilalle - anturi kiinni ja johdot anturiin. Vaikein taisi olla saada seitinohuet kaapelit toiselta puolelta lauhdutinta toiselle puolelle letkuille. Täyttelyn ja ilmauksien jälkeen päätin lähteä tekemään koerundin. Painoin paikallista pikkutietä 80km/h (sallittu nopeus :P ) noin 1-2km ja stoppi bussipysäkille. Paisuntasäiliö oli ääriään myöden täynnä nestettä ja räki sitä pihalle. Säiliön alhaalta klemmari auki ja letku irti ja annoin valua kunnes oli kohdassa "FULL". Tämän jälkeen takaisin kiinni ja sama 1-2km toiseen suuntaan. Taas bussipysäkille ja tyhjennystä. Neljännellä kerralla loppui tuo ylipursuaminen ja kotio päästyäni tarkistin vielä, että nestettä on tarpeeksi ja sitä ei tule yli. Vähän huolestuttavasti kyllä vesihöyryä tuli sieltä sun täältä, mutta uskoisin sen olevan roiskunutta vettä häsätessäni. Alkoi kello lyömään jo iltaa ja päätin lopettaa puuhastelun siltä päivältä.

Anturin vanha paikka tulpattuna.
Seuraavaksi päätin ruveta askartelemaan anturin toimivuuden tarkistamiseksi. Varusteiksi valitsin yleismittarin ja vedenkeittimen. Vettä kiehumaan --> anturi kiehuvaan veteen --> yleismittarilla mittaamaan muuttuuko vastusarvo nollaksi jotta flekti ymmärtää alkaa puhaltamaan. Johdot kun laittaa oikosulkuun niin tuuletin rupee puhaltamaan, jotenka anturin vastusarvon pitäisi myöskin laskea. Tuo yleismittarin kanssa pelleily meni kyllä sitten niin metsään kuin olla ja voi. Ei oikeen tuo kiinaihme toiminut ihan sillai näppärästi. Kuumaa vettä, muovikippoja, yleismittaria ja meikäläinen niin sähläämistä oli. Päätin antaa anturin toimivuuden olla vielä mysteeri.

Seruaavaksi uhriksi joutui termostaatti + sen kotelo. Mikäli termari ei avaudu saattaa nesteen kierto estyä osalta tarvittavasta jäähdytyksestä joka taas voisi aiheuttaa ties ja mitä. Samalla myöskin ilmaaminen menee vähän vituralleen, koska koko kierrosta ei päästä ilmaamaan. Noh, kotelo irti ja testaamaan ja hyvinhän se näytti elävän.

Termostatin kotelo irti + osina

Kyllähän se termari siitä aukeaa :)
Samalla siinä kun niitä vesikierron ihmetyksiä ihmettelin niin päätin ottaa myös "vesipumpun" suojakotelon irti ja kurkistaa mitä sinne kuuluu.

Vesipumppu
Ei mitään ihmeellistä tai hälyyttävää tuntunut omaan silmään osuvan jotenka kansi takaisin kiinni ja ilmaamaa taas koko systeemi. Onneksi tuli ostettua iso tonkka jäähynestettä sekä akkuvettä. Ei taida ihan 5L sekoitettua nestettä riittää määrään mitä tässä lutratessa meni. Kuitenkin ongelmat jatkui samalla tavalla. Mitään mitä yritin tehdä tai kysellä neuvoja niin ei auttanut jotenka kaikki osoittivat kannen tiivisteen vuotamiseen. Varsinkin tapauksessa jossa kannen tiiviste vuotaa painetta jäähdytysjärjestelmään aiheuttaa juurikin tätä veden pursuamista syyläristä. Rupesin jo siinä ajankuluksi selvittämään räjäytyskuvista kaikennäköistä mitä siinä mahtaa tapahtua yms.

Olin henkisesti valmistautunut kohtaamaan ehkä kaikkein vaikeimman touhun koko mekaanikon urallani, mutta onneksi auttava käsi tuli foorumilta eikä tätä lohikäärmettä tarvinnut selättää yksin. Nokian suunnalta tarjottiin apua puuhaan ja aika sokeasti luottaen pärrä lähti ventovieraan kyydillä kotoa. Saatiin onneksi sovittua aikataulut ja osanhakemiset hyvin ja päästiin jo viikon sisällä korjaamaan pärrää. Uusi tuttavuus oli räjäyttänyt pärrän katteet ja mutu tilpehöörit irti, kun saavuin paikalle.

Tiivisteen viahtaminen oli itseasiassa aika yksinkertainen homma. Mutteria ja ruuvia irti sitä mukaan, kun ne lähtee rauhallisin ottein. Suurin huomio kiinnittyy nokkaketjun pitämiseen ylhäällä ettei se valahda alas (joka aiheuttaa sen, että moottori pitää purkaa aivan liikaa ja turhaan tähän hommaan) ja lopuksi ajastuksen säätämiseen. Ajastuksetkin olivat aika helppoa kauraa. Ylhäällä rattaassa selkeät merkinnät vaakatasoon ja ympyrä ylhäällä. Alhaalta katsottuna viiva viivaa kohden - aika yksinkertainen, mutta voi helposti mennä vipuun jos ei keskity.

Kohdillaan!

Kurkistus!http://www.dinlinorge.no/files/801servicemanual.pdf

Tuosta kohdasta 6 - 6 kun lähtee väkertämään niin helpolla pääsee. Tuo nokkaketjun kiristin oli myös varsin erikoinen viritelmä, mutta kahden miehen voimin sen sai helposti takaisin kiinni. Siinä kun toisen pitää kiristää ensin ruuvi ja pitää sitä paikallaan kun taas toinen siirtää koko kiristimen paikoilleen ja samalla laittaa mutterit kiinni. Kerrasta saatiin, mutta kaverilla olikin tästä touhusta jo kokemusta aikaisemmin.

Kansipahvi - puoli A - ylhäällä kuvassa näkee mistä on päässy vuotamaan ja kyseessä nimenomaan jäähdytysjärjestelmän kanava

Kansipahvi - puoli B - tismalleen sama homma toisella puolella, onneksi en ajanut enää metriäkään
Kuten kuvista huomaa niin ei siinä kauheen kaukana ollut enää koneen kiinnileipominen. Onneksi tässä kohtaa oli tuuria vaikkei sitä hirveästi ole muualla ollutkaan! Kiinnilaitossa tarkistettiin myös venttiilien kiristyksen ja pienet säädö tuli molempiin. Paketti kasassa ja onnellinen mies! Mutterien/pulttien kiristysmomentit oli ilmoitettu mielenkiintoisesti kgf-m yksiköissä ( 1kgf-m = 9.80665 Nm ). Onneksi google auttaa ja muuntimia löytyy. Pistetään muistiin parit:

http://www.translatorscafe.com/cafe/EN/units-converter/moment-of-force/1-8/
http://locost7.info/converter.php

Tässä kohtaa ei painanut mieltä edes se, että pakosarja oli päässyt löystymään moottorin päästä. Tämä oli aiheuttanut pakosarjan tiivisteen rikkoutumisen sekä äänenvaimentimen murtumisen pakosarjasta. Kaveri lupasi hitsata änkkärin takaisin ja käydä nappaamassa uuden tiivisteen ja laittaa paikoilleen. Pari päivää koko prokkiksen jälkeen olikin pärrä jo haettavissa Aulis Avuliaalta. Oli kyllä kertakaikkisen hieno fiilis vihdoin päästä ajamaan toimivalla laitteella. Nokialta Ylöjärvelle ajaessani motti toimi moitteetta ja lämmöt pysyi kurissa ja nesteet sisällä. Ystäväni oli huomannut, että flektin lämpöantura syttyy aika myöhään (noin 90 astetta), mutta että nyt se pyörii ja anturi sentäs toimii.

Suuret kiitokset Nokian huoltoavustukselle - olisi ehkä ollut vähän liian iso pala 1. kertaa yksin vaihtaa. Nyt tosin taitaa vaihto mennä aika paljon helpommin - ehkä jopa yksin :)


0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Search

Sisällön tarjoaa Blogger.
#1300 #auto #cruisailu #kaupat #koeajo #kupla #kupla #1300 #auto #volkswagen #kaupat #koeajo #kustomointi #laturi #polttoaine #volkswagen 1300 270 3D-tulostus 535 801 Ace Cafe air ajokertomukset ajolasit ajovarusteet amazon anime asennus audio auto autokoulu Bashan beetle Bell bensaletkut bensapumppu biltema blogit Bobster Bolt Bonneville bug Bullit detailing Dinli disco DMX dokumentti elektroniikka elokuva esittely exodus flekti H-D halkeama hanskat Harley-Davidson harrastetoiminta HD hifi hiilet hionta honda huilu huippunopeus huolto huppu hylätty Icon igniter ilmanpustari ilmansuodin ilmastointiteippi ilmaus Indian instagram intake irroitus iskunvaimentimet jarrut jbl jesari jumissa jäähdytin Jäähdytys kaasari kaasuvaijeri kahvalämmitin kahvat kaikki hajoaa kaiuttimet kannentiiviste kansipahvi katsastus kaupat kerrospukeutuminen kesärenkaat ketjut kevät kiinnitys kirjat kirjoittajat kokoontumisajot koneteräsharja korjaus ktm kuljetus kupla kuplavisiiri kustomointi kuvat kypärä kypärät kytkin käsijarru Laakeri laki lasikuitu lataus laturi Lauge Jensen laukut leikkaus liikenne liikennevirasto lisävalot lisävarusteet Lontoo lämmitin lämmitys maalaamo maalaus maali matka matkakertomukset mattamusta messut miitti moottoripyörä moottoripyörät motonet mugen musta myyminen Mönkijä nettivaraosa nopeus oheistuotteet ohjaustanko ohjelmat onnettomuus ostokset paketti pakkaaminen pakoputki pakosarja pehmuste personointi perän jäykistäminen pesu photoshop pirkkala plus katsastus pohjamaali poliisi polttoaineensyöttö posti prelude prototyypit puhelin puhelinteline pulverimaalaus puskuri raidetangon pää raidetanko ram ram cold air intake rattaat rekisterikilpi rengasventtiili renkaat reppu retro roadtrip saappaat sadekeli satula scifi sissybar sisusta sisävalot sivustot sr400 srv250 Street Street 500 Street 759 strut styling subbari subwoofer sukat sukka suprine suutin sytytystulppa sähkö sähkömoottoripyörä säätö takaratas talvi talvivarusteet tankorukkaset tapahtumat tarra tarvikkeet. tavarateline tcm tee-se-itse tehoputki teippaus tekniikka tiedotus Toukoajot Triumph tuning turvallisuus tyyny työkalut ultraäänipesuri uutiset vaatteet vaihdekeppi Vaihto vakuutukset valot vanne vanteet varaosat varusteet varustelu venttiilihattu verkkokaupat vian etsintä vianetsintä viankorjaus videot vilkut Virago viritys visiiri volkswagen vultus vw xs650 xv250 xv950 Yamaha yccf yksisarvinen ylikuumentuminen änkkäri äänentoisto äänenvaimennin öljyproppu öljyvaihto

Kirjoittaja

Blogiarkisto

Copyright Pärinää 2012