Moottoripyörien katsastuspakkoa ei tulossa Suomeen

EU-maat ovat päässeet vihdosta viimein jonkinlaiseen yhteysymmärrykseen moottoripyörien katsastuspakosta. Vaikka yleisesti ottaen yli 125cc moottoripyörät menevätkin EU:n alueella katsastuspakon alaisuuteen 1.1.2022 alkaen, jätettiin säädökseen mahdollisuus jäsenmaille päättää itse, ottaako maa pakon käyttöön.

Suomessa asiasta keskusteliin reilu vuosi sitten vähän enemmänkin ja silloin asiaa käsiteltiin eduskunnan valiokunnassa. Asian tiimoilta kuultiin silloin edustajia mm. liikkuvasta poliisista, Suomen Motoristit RY:stä sekä moottoripyörärakentajien suunnalta. Ja näiden kuulemisien peruseella pakkoa esittävä lakiehdotus ei sitten koskaan päätynyt eduskunnan äänestettäväksi. Perustelujakin oli aika vahvasti nykyisen mallin puolesta, Suomessa kun kovin harvoin tapahtuu moottoripyöräonnettomuuksia, joissa syynä olisi tekninen vika. Myös lyhyt ajokausi (ja talven tuoma lähes pakollinen huoltokausi) tekevät omalta osaltaan katsastuspakosta vähän rahastuksen oloista.

Liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteen mukaan Suomi on ollut keskeisesti mukana vaikuttamassa tähän EU:n neuvottelutulokseen ja ollut isona osana vaikuttamassa siihen, että Suomen erikoispiirteet moottoripyöräilyn osalta otettaisiin huomioon lakia säädettäessä. Ja tämä onkin tuottanut nyt tulosta.

Eli hyvältä näyttää, katsastuspakkoa ei ole tulossa kymmenenkään vuoden päästä. Tämä ei toki tarkoita sitä, etteikö pyörästä pitäisi pitää huolta tai että laittomia viritelmiä saisi jatkossakaan rakentaa. Suomessa aiotaankin jatkossa panostaa enemmän valistukseen ja tiedottamiseen.

Liikenne- ja viestintäministeriön tiedote asiasta löytyy täältä.