Saksalaisen sotilaspotan mallista kypärää DOT-merkinnällä

Eräs keskustelu taannoin kustomipyöristä päättyi seuraavaan johtopäätökseen: mikään rakentaminen tai lisävarustelu ei ole kustomiin liian korni. Kustomikulttuuri omaa niin pitkän historian, että teetpä mitä tahansa, joku on sen tehnyt jo joskus aiemmin.

Ja vähän samahan myös liittyy varusteisiin samaisessa kulttuurissa: mikään ei ole liian kornia. Onhan sitä tullut tässä parin vuoden sisään nähtyä mm. prätkäliivi, mikä oli päällystetty kokonaan kaljatölkin avausklipsuilla ja muuta vastaavaa.

Natsikypärä on ollut varsinkin sarjakuvissa ja pilapiirroksissa varsin tyypillinen päähine klisheisillä moottoripyöräkerholaisilla. Suomessa sotilaspotassa ajaminen ei kuitenkaan ole ollut luvallista kypärien turvastandardien takia. Mutta nyt asiaan on saatavilla korjausta: amerikkalainen Iron Horse Helmets valmistaa nimittäin klassisen Stahlhelmen muotoa jäljittelevää moottoripyöräkypärää, joka on saanut DOT-merkinnän. Ja tänä päivänähän myös DOT kelpaa täällä suomessa.

Vaikka tuo kyseinen kypärä onkin vähintäänkin korni ja viittaa vähintäänkin kyseenalaiseen taustaansa, itseäni kyllä kovasti houkuttaisi 75 dollarin hintainen kypärä. Onhan tuolta natsisaksan ajoilta peritty moottoripyöräkulttuuriin muitakin juttuja (esim. tuo maltanristi/rautaristi, jonka merkitys on nykyään ihan jotain muuta kuin natsien kunniamerkki), joiden symbolismi on muuttunut matkan varrella rajusti. Tämä kypärä on varsin tehokas tapa erottua massasta.

Tästä kypärästä on saatavilla sekä DOT-merkittyä että -merkitsemätöntä versiota ja erilaisia värivaihtoehtoja on runsaasti, joskin vähän räväkämmät vaihtoehdot rajoittuvat pääasiassa noihin tieliikennehyväksymättömiin versioihin. Tieliikenteeseen hyväksymättömien joukoista löytyy myös ensimmäisen maailmansodan tyylisiä kypäriä varustettuna piikillä ja  DOT-hyväksyttyjen joukosta löytyy myös vähän hintavampi hiilikuituinen versio.

Kypärät Iron Horse Helmetsin verkkokaupassa.