Kylmä sauna

 


Hondat ovat kuulemma melkoisen lämpöisiä talviautoja. Ainakin näin olen kuullut. Ja ovathan ne, ainakin kun lämppärin pistää täysille ja puhaltamaan kuumaa. Ja jos lämppäri toimii...

Tässä viime päivinä on 'Ludeen ilmestynyt hieman näin talvella häiritsevä ja samalla aavistuksen kryptinen ongelma. Lämmityslaite tuntuu puhaltavan, kun auto on täysin kylmä ja tekee sitä siihen asti, kunnes auton sammuttaa. Sen jälkeen, kun auton käynnistää uudellelleen, lämmityslaite ei lähde pyörimään. Lämmintä vuotaa läpi sen verran kyllä, että lasit pysyvät auki 10 asteen pakkasessa auton ollessa liikkeellä eikä sisällä tarvitse toppatakkia, mutta paikallaan ollessa tietenkin lasit menevät huuruun.

Valitsin vian selvittelyyn ehdottomasti parhaan mahdollisen ajankohdan. Ulkona sataa lunta ja on pimeä. Led-käsivalaisinkin temppuilee. Ei siis ihan parhaat mahdolliset olosuhteet tutkia vikaa.

Tarkastettuani sulakkeet irroittelin asianmukaiset releet (ja samalla myös moottorin flektin releen, joka näyttää olevan samanlainen) ja testasin niiden toimivuuden prätkän akulla ja yleismittarilla. Näyttävät toimivan. Tämä oli oikeastaan vähän yllätys, koska oletin vian olevan releessä. Siispä metsästys sai jatkua.

Päädyin mittaamaan virrat myös puhaltimen moottorille tulevasta johdosta. 14,2V, eli virta näytti ihan normaalilta. Ihmetys olikin melkoisen suuri: vika on mitä ilmeisemmin puhaltimen moottorissa. Ilmeisesti moottorissa on joku lämpörele tai jotain, joka estää moottoria enää käynnistymästä, kun se on lämmin. Tai sitten kyseessä on vaan kosketushäiriö. Tiedä nyt sitten. Kallistun kuitenkin jälkimmäisen puoleen, koska napakka kopautus ruuvimeisselin peräpäällä moottorin koppaan sai moottorin iloisesti hyrähtämään taas käyntiin. Pitänee nyt seurailla, auttoiko tämä tai auttaako koputtelu myös jatkossa.

Ei nyt oikein kovinkaan kivaa, jos talviautossa ei toimi lämmitin. Vika on kuitenkin jossain tuossa moottorissa, joten eiköhän se ratkea, kun tilaa uuden moottorin.