Musiikkia korville

 


Musiikki on ollut mulle aina todella tärkeää ja jo mopoajoista asti on tullut kuunneltua musiikkia ajaessa. 90-luvulla sellaisten oranssien sankakuulokkeiden purkamisesta kypärän sisälle on tultu melkoisen pitkä matka teknisesti ja sen myötä myös vaatimukset ovat itsellä kasvaneet merkittävästi.

Puhelin mulla on perinteisesti ollut prätkän tangossa enkä oikein tykkää ajatuksesta, että siihen menee piuha suoraan; oon katkaissut 3 kuulokkeiden johtoa tästä syystä. Aiemmin käytin halpaa kypäräradiota bluetooth-vastaanottimena, mutta sen omat kuulokkeet olivat niin järkyttävän huonolaatuiset, että aika pian nuo kuulokkeet vaihtuivat ihan perinteisiin tulppakuulokkeisiin, jotka liitin kyseiseen vastaanottimeen. Tääkään ratkaisu ei oo ihan kestävin mahdollinen ja kun tuo bluetooth palikkakin alkoi vedellä vajaan 10v käytön jälkeen viimeisiään, piti etsiä vaihtoehtoja. Yhden kesän verran mulla olikin käytössä bluetooth tulppakuulokkeet, joiden välillä kulki piuha ja homma oli yllättävän toimiva; joskin kuulokkeet eivät ilmeisesti kestäneet tärinää ja toinen kaijutinelementti sitten lopulta irtosi kotelorakenteesta.

Kaiken tän jälkeen tuli nyt sitten tarve hankkia uudet kuulokkeet. Mulla oli oikeestaan ihan lista vaatimuksille:
- True wireless, eli ei mitään johtoja kuulokkeidenkaan välillä.
- Edes jonkinlainen vesitiiviys
- Matala profiili eikä mitään törrörräviä ulokkeita (vert. iPodit)
- In ear, eli tulppakuulokkeet
- Aktiivinen melunvaimennus

Googlettelin vaihtoehtoja näihin ja yllätyin oikeastaan vaihtoehtojen vähyydestä. Löysin jokusia vertailuja netistä ja niissä oikestaan pari vaihtoehtoa nousi ylitse muiden: Jabran Evolve sarja sekä Ankerin Spacecore sarjan napit. Harkitsin kovasti Ankereita, mutta hieman hetken mielijohteesta painelin Poweriin viime viikolla Sastamalassa ja päädyin ostamaan Jabran Evolve 4 kuulokkeet.

Ihan putkeen homma ei mennyt: ensimmäiset ostamani olivat rikki. Toisen puolen kuuloke ei suostunut toistuvista yrityksistä huolimatta yhdistämään sitten niin millään. Kokemuksesta olen oppinut, että laitteet on hyvä testata ennen kuin menee kauheen kauaksi kaupasta ja testasinkin kuulokkeet rikkinäisiksi kaupan pihassa. Kävin vaihtamassa kuulokkeet uusiin ja toinen pari olikin sitten toimiva. Toinen ongelma aiheuttikin sitten kauhun hetkiä: mulla on melkoisen kapeat korvakäytävät ja vaihdettuani pienimmät tulpat kuulokkeisiin, jäi testatessa toisen kuulokkeen tulppa korvaan. Sain kuitenkin kalasteltua sen ulos kynän avulla eikä lääkärin apua tarvittu. 

Kuulokkeet istuvat kyllä noin muuten melkoisen hyvin päähän ja ovat melkoisen matalaprofiiliset. Testasin kuulokkeita myös kypärän kanssa kotosalla ja hyvin tuntuvat asettuvan myös kypärä päässä korviin.


Melunvaimennus on melkoisen hyvälaatuinen ja Jabran omalla puhelinappilla säädettävissä. Tästä on varmasti hyötyä, kun pyörän putkissa ei ole sitten niin minkäänlaista äänenvaimennusta. Äänenlaatukin on melkoisen siedettävä kuulokkeiden kohtuulliseen hintatasoon nähden. Myös akun kesto tuli testattua ja näiden kanssa pärjää yhtäjaksoista kuuntelua useamman tunnin, latauskotelon avulla käytännössä koko päivän.

Eiköhän näillä nyt pärjäile oikein loistavasti.