Lisää kypäräradiosta

Ja kuten lupasin, tässä nyt hieman ajatuksia ja kokemuksia tuosta DX:n kypäräradiosta. Testailua on tullut jonkun verran tehtyä niin viime viikonlopun reissulla kuin tässä viikollakin.

Laite toimitettiin minulle postitse DealExtremestä suhteellisen nopeasti; parissa viikossa tilauksen jälkeen laite olikin jo täällä Suomessa. Siihen nähden, että toimitukset ovat välillä kestäneet tuolta useita kuukausia, olen erittäin tyytyväinen tähän toimitusaikaan. Kypäräradio oli pakattu pahviseen laatikkoon, jossa oli pehmustetusti paikat komponenteille. Laitteen mukana tuli itse kypäräradion keskusyksikkö, kuulokesarja, 2 kpl kypäräkiinnikkeitä keskusyksikölle (toinen tarralla, toinen klipsillä), USB-johto sekä amerikkalaismallinen 150 mA USB-virtalähde.

Ensi töikseni päätin ladata laitteen. Laitteen oma laturihan ei täällä pistorasiaan mene vaikka täkäläistä jännitettä kestäisikin. Kypäräradioa ladataan kuitenkin ihan tavallisella miniUSB-johdolla ja päätinkin tökätä radion kiinni hieman puhdikkaampaan, oman puhelimeni 850mA laturiin. Latauksen punainen merkkivalo syttyi hienosti ja hämmennys oli kovin suuri, kun se päätti sitten ilmoittaa noin 15 min latauksella, että laite on ladattu. Tätä indikoi latauksen valon sammuminen. Irrotin laiteen virtapiuhasta ja laitoin takaisin, mutta noin minuutin päästä taas laite kertoi olevansa ladattu täyteen. Pakko kai se oli uskoa, että lataaminen oli niin nopeaa.

Tässä vaiheessa kaivoin ohjekirjan esiin ja aloin tutkimaan laitteen parittamista puhelimen kanssa. "Virrat päälle painamalla pitkään laitteen virtanappia, kunnes valo vilkuttaa vuorotellen punaista ja sinistä". Yritys oli kova, mutta en saanut moista tilaa aikaiseksi, laite vilkutti vaan kokoajan sinistä. Päätin kuitenkin koittaa etsiä laitetta omalla puhelimellani ja sieltähän se löytyi nimellä "Motor Phone". Ohjekirja kertoo, että parittaessa laite haluaa pin-koodin, mutta tätä kyselyä ei tullut missään vaiheessa, vaan puhelin yhdisti kiltisti suoraan laitteeseen. Olen kuitenkin jo oppinut, että MISSÄÄN DX:stä tilatussa ei pidä manuaalit paikkaansa kovinkaan tarkasti :D

Testasin heti ensimmäisenä laitteen omien kuulokkeiden äänenlaatua. Kuulokkeiden äänenlaatua oli sanottu jossain lukemassani arvostelussa kohtuulliseksi. Äänenlaadun kanssa on todella häilyvää se, mitä kukakin arvostelija pitää kohtuullisena. Itse en kyllä musiikkia haluaisi kuunnella näillä alkuperäisillä kuulokkeilla, äänenlaatu kun oli lähinnä ala-arvoista, vaikka plussaa täytyykin antaa laitteen suhteellisesen kovasta volumesta. Päätin siis sovittaa puhelimeni mukana tulleita Sonyn in ear-kuulokkeita, joissa on myös oma mikrofoninsa. Näyttää tuo tavallinen kuulokemikrofoniplugiliitin kelpaavan tälle kypäräradiolle, ja siitä syystä näemmä voikin käyttää mitä tahansa puhelimille tarkoitettuja kuulokkeita, mistä vaan tuollainen liitin löytyy.

Musiikin toisto sujui mutkitta puhelimesta bluetoothin ylitse. Laite toimii niin kuin aina bluetoothin kanssa eikä äänessä juurikaan kuulunut pakkausjälkeä. Kypäräradiossa tuntuu olevan sen verran puhtia, että vähän järeämpiäkin kuulokkeita pystyisi ihan helposti käyttämään. Testasinpahan ihan vertailun vuoksi myös Skull Candyn GI-sarjalaisilla kuulokkeilla eikä niilläkään tuntunut puhti laitteesta loppuvan kesken. Vertailun vuoksi voisin mainita, että sekä töissä että kotona tietokoneeni äänikortista ei saa riittävästi potkua soittamaan noita ihan ylimitotetuilla elementeillä varustettuja Skull Candyjä. Musiikin saa kätevästi puhelimen painikkeesta pauselle ja takaisin soimaan.

Seuraavaksi oli vuorossa puhelujen testaaminen. En ole vielä tutustunut tarkemmin tuon laitteen pikavalintamahdollisuuteen, mutta ilmeisesti painamalla pitkään luurin kuvaa laite käskee puhelinta soittamaan viimeksi soitettuun numeroon. Käytin kuitenkin tällä kertaa ihan puhelinta soittamiseen ja soittelin ystävälleni kokeilumielessä Sonyn kuulokkeilla varustettuna. Yllätys oli todella suuri, kun jopa kuulokkeiden oma mikrofoni näytti toimivan moitteettomasti vahvistaen samalla, että laitteen kanssa voi käyttää käytännössä mitä tahansa puhelinkuulokkeita. Ystäväni kiitteli hyvää äänenlaatua ja puhelu hoitui omaankin päähäni täysin moitteettomasti.

Laite pääsikin sitten tositoimiin tuossa viikonloppuna, kun lähdin tekemään tuon reissun Punkalaitumelle ja takaisin. Musiikki pauhasi koko matkan edestakaisin ja laitetta ei sammuteltu pysähtyessäkään, ainoastaan musiikki laitettiin pauselle. Hyvin tuntuikin laite kestävän käyttöä yhdellä latauksella, akun kesto musiikkia kuunnellessa oli noin 5 tuntia. Kun se yhdistetään todella kohtuulliseen latausaikaan, on se mielestäni kiitettävällä tasolla.

Koitin soittaa yhden puhelun tuon reissun aikana ihan pysähdyksissä ollessani, mutta jostain syystä ääni ei siirtynyt puhelimeen asti. Musiikki meni kyllä hienosti pauselle, mutta mitään ei kuulunut kumpaankaan suuntaan läpi. En ole kuitenkaan saanut uusittua tätä mystistä ongelmaa enää uusiksi sen jälkeen, mutta koitan kyllä tulevaisuudessa saada tämän ongelman toistettua jotta selviäisi, mikä tuon oikein aiheutti.

Toinen outous tuli vastaan NavFreen kanssa: testasin ihan loppupätkästä tuota ilmaista navigointisoftaa. Ohjelmassa on suomenkielinen opastus ja toivoinkin saavani siitä jotain kuulokkeille asti. Vaan toisin kävi. NavFree osasi kyllä hienosti laskea musiikin volumea, mutta mitään puhetta ei kuulunut. Tähän kuitenkin selvisi syy: jostain todella oudosta syystä NavFreen volumeen vaikuttaa puhelimen soittoäänen voimakkuus. Puhelimeni ollessa värinällä ei tuota ääntä sitten tosiaan tullut myöskään kuulokkeille asti. Äänet päällä NavFree juttelee ihan kiltisti kuulokkeille, tosin juttelee samaan aikaan myös ääneen puhelimen kaiuttimesta, mikä on vähintäänkin outoa.

Siihen nähden, että kyseinen kypäräradio maksoi alta 40 euroa, on laite erinomainen. Lukemani perusteella se ei kuitenkaan ole paritettavissa muiden valmistajien laitteiden kanssa, eli jos etsit kaveria vaikkapa Scala Riderille, niin tämä laite ei sovellu siihen tarkoitukseen. Toisaalta, näitä ostaa scala riderin hinnalla jo pienelle joukkueelle omat laitteensa. Tässä kypäräradiossa ei ole vaihdettavaa akkua eikä laite ole avattavissa rikkomatta laitteen "vesitiivistä" kuorta, joten siinä suhteessa kylläkin radio on kertakäyttöinen. Mutta tällä hinnalla sillä ei ole kovin paljon merkitystä.