tiistai 3. syyskuuta 2013

Haavereita sattuu - Äänenvaimennin uusiksi! (Päivitetty 5.10.2013)

Töttöröö - mönkijä mennyt kuin ihmisen unelma niin eipä ole paljon tullut kirjoiteltua. Kuitenkin tuossa maanantaina meni mönkijästä äänenvaimennin semmoiseen kuntoon, että vaatii vaihtoa. Päätinkin käydä internetsin vaihtoehdot läpitte, mutta ei ihan hirveästi ollut erilaisia. Ongelmaksi voi myöskin muodostua sovittaminen paikoilleen ja kaikki muu. Onneksi ystäväpiiristä löytyy metallimies ja vielä lupasi kokeilla niin lähdetään kokeilemaan.

Perusideahan pöntöllä on, että se vaimentaa meteliä. Jotta meteliä saadaan vaimennettua, pitää sillä olla jokin kammio, jossa se pääsee sinkoilemaan ja torjumaan omia ääniaaltojaan. Mitä isompi pönttö on sitä enemmän on tilaa - toki tulee vähän epäkäytännölliseksi 100L tynnyri mönkijässä. Vanha pakoputki meneekin kaverille verstaalle kokonaisenaan niin saa katsoa sopivan kokoista alkuperäisestä.

Sisällä menevän putken/putkien/seinien tarkoitus on taas tehdä erilaisia vaikutuksia ääniin. Ratkaisuja onkin yllättävän monia. Löysinkin aiheesta itselleni hyvin selkeän sivuston ( http://koti.mbnet.fi/latka/ankkari.htm ), joka auttoi hahmottamaan ideaa. Päädyin luonnollisesti tuohon ensimmäiseen vaihtoehtoon, koska äänen vaimennus on itse säädettävissä. Tämä taas aiheuttaa ystävälleni enemmän harmaita hiuksia, koska ei tarvitse koko putkea purkaa.

Koska kyseisessä mallissa käytetään vaimennusvillaa ( esim. http://www.xlmoto.fi/aanenvaimennin-villa-1 ) on putken jomman kumman päädyn oltava irroitettavissa. Päädyin itse siihen, että putken takaosa olisi otollisempi - tiedä sitten onko oikeasti. Eli pöntön takaosassa on irroitettava kansi, jonka avaamalla voi lisätä / poistaa villaa tarpeen mukaan. Päätyyn tulee myös pieni mutka, jottei ammu ihan suoraan ääntä takanaolevien silmille. Toinen tapahan olisi tehdä pöntön toisesta päästä (moottoria lähempänä) kiristettävä ja avattava.

Lopputuloksena siis:

Ei siis muttereilla vaan pulteilla kiinni :)


Prokkis pitäisi vielä suhteellisen hätäisesti saada käyntiin, koska paikalla oleva pönttö on tällä hetkellä auki moottorin puoleisesta päädystä ja äänet ovat aika huvittavat.

Koska kyseinen putki on kokonaisuudessaan irti niin mietin samalla vaivalla putken uudelleenkunnostamista. Putki on aivan ruosteen raiskaama (talviajelut maantiella rokottaa). Eli hiekkapaperia kätöseen ja käy koko putken läpitte. Tämän jälkeen toki olisi hyvä heittää maali ja/tai semmonen hieno eristeteippi ( esim. http://www.allrightshop.fi/?l=AT&cat=4&grp=410&tuote=STKHRT04 ).  Katsotaan kun saadaan, putki kotio :)

Päivitys:
Tuossa kun ajatuksesta puhuttiin niin alkoihan kehittymään vähän enemmän :) Alla 3D-kuva tulevasta putkesta.

Mikkohan sitten innostu hieman enemmän suunnittelusta :)

Part II

Noniin! Aikaa vierähtänyt mukavasti ja putki alkaa olemaan valmis. Ensiksi haluan kiittää mahtavasta työstä kaveriani jonka ansiosta saan lähes samalaisen putken kuin olikin. Elikkä tuosta ylläolevasta poiketen käytettiin vanhan putken vaimennuksia. Mikäli vehje vielä tykkää viihtyä ensi kesänäkin tallissa niin todennäköisesti silloin uusitaan tuo takapönttö suunnitellun mukaiseksi.

Kuoren alta paljastuva putken vaimennus

Uusi pönttö
Sisukset sisällä
Toisesta päästä sisukset
Vanhaan putkeen kiinnitetty änkkäri + kiinnityspannat
Eli kyseisessä alkuperäisessä putkessa on seinämällä eristetty tuo äänen ja ilman virtaus. Huvittavaa, että toisessa päässä on 3 putkea ja toisessa vain 1. Kaippa tuo sitten jotenkin muuntaa ääntä. Villaa laitettiin (vanhat takaisin - uusitaan sitten jos katsastusmies sanoo jotain) ritilän ja pellin (uusi änkkäri siis rosteria) väliin. Eli varsinaisesti mitään muutosta äänenvaimennukseen ei ole tapahtunut. Mielenkiinnolla jäämme odottamaan lähipäivä jotka kertovan minkälaista ääntä rupeaa tulemaan. 

Enää sitten vanhan putken puhdistus santapaperilla, maalaus ja laitto takaisin kiinni. Kiinnityksessä käytettiin tommosia pantoja jotta istuvuus olisi vähän yhteensopivampi. Lisää kuvia kun saadaan paikalleen ja testit suoritettua :)


Part III

Se on hänessä - pienen taistelun jälkeen. Ystäväni työ oli juuri niinkuin pitääkin, mutta tiedot vähän huonot. Eka moka tuli siinä, että kun putkea on jo aikaisemmin paikattu niin silloin jouduttiin pakoputkea lyhentämään. Toinen moka oli se, että muistin kiinnitysruuvien olleen vaakatasossa vaikka ne olivatkin 45 asteen kulmassa. Näiden kahden yhtälönä pakoputken pään kiinnitys moottoriin oli erittäin tuskallista, mutta mitä nyt vasara ja puuhalko ei korjaisi :) Kiinnitys tosin kusi tästä syystä myöskin, mutta saatiin kuitenkin toisella alkuperäisellä kiinnitysruuvilla äänenvaimennin kiinni runkoon - ilman että jousien ollessa pohjassa, äänenvaimennin ottaisi renkaaseen kiinni.
Heino 45 asteen tuning kulma!

Asennuksen timmellyksessä maalaus otti vähän osumaa. Pitänee korjata myöhemmin (samalla kun maalaa äänenvaimentimen)
Pakosarja saatiin kuin saatiinkin paikoilleen, mutta "komea" maalausjälki otti hienman osumaa. No mites sitten äänet? Täydelliset, piste. Eroa alkuperäiseen on vähintään positiivinen. En vielä ole ehtinyt testaamaan ilman virtausta huipuissa (se hurjat 80km/h), mutta uskoisin olevan äänien perusteella tismalleen sama. Sisuskalut kun änkkärissä on tismalleen samat niin tuskimpa mitään suuria eroja on. Eipä taida katastusmies maalauksen + mutakylvyn jälkeen löytää mitään sanomista pakosarjasta :) Jännä kyllä huomata, että rosterin sointiero (alkuperäinen pelti 3mm - rosteri 1,5mm) on olematon.
0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Search

Sisällön tarjoaa Blogger.
#1300 #auto #cruisailu #kaupat #koeajo #kupla #kupla #1300 #auto #volkswagen #kaupat #koeajo #kustomointi #laturi #polttoaine #volkswagen 1300 270 3D-tulostus 801 Ace Cafe ajokertomukset ajolasit ajovarusteet amazon anime auto autokoulu Bashan beetle Bell bensaletkut bensapumppu biltema blogit Bobster Bolt Bonneville bug Bullit Dinli DMX dokumentti elokuva esittely exodus flekti H-D hanskat Harley-Davidson harrastetoiminta HD hiilet hionta honda huilu huippunopeus huolto huppu Icon igniter ilmansuodin ilmaus Indian instagram irroitus iskunvaimentimet jarrut jumissa jäähdytin Jäähdytys kaasari kaasuvaijeri kahvalämmitin kahvat kaikki hajoaa kannentiiviste kansipahvi katsastus kaupat kerrospukeutuminen ketjut kiinnitys kirjat kirjoittajat kokoontumisajot koneteräsharja korjaus ktm kuljetus kupla kuplavisiiri kustomointi kuvat kypärä kypärät kytkin Laakeri laki lataus laturi Lauge Jensen laukut liikenne liikennevirasto lisävalot lisävarusteet Lontoo maalaamo maalaus matka matkakertomukset mattamusta messut moottoripyörät motonet musta Mönkijä nopeus oheistuotteet ohjaustanko ohjelmat onnettomuus paketti pakkaaminen pakoputki pakosarja perän jäykistäminen pesu photoshop pirkkala plus katsastus pohjamaali poliisi polttoaineensyöttö posti prototyypit puhelin puhelinteline pulverimaalaus raidetangon pää raidetanko rattaat rekisterikilpi rengasventtiili renkaat reppu retro saappaat sadekeli satula scifi sissybar sivustot sr400 srv250 Street Street 500 Street 759 strut sukat suprine suutin sytytystulppa sähkö sähkömoottoripyörä takaratas talvi talvivarusteet tankorukkaset tapahtumat tarvikkeet. tavarateline tee-se-itse tehoputki teippaus tekniikka tiedotus Toukoajot Triumph turvallisuus työkalut ultraäänipesuri uutiset vaatteet Vaihto vakuutukset valot vanne vanteet varaosat varusteet varustelu venttiilihattu verkkokaupat vian etsintä videot vilkut Virago visiiri volkswagen vultus vw xs650 xv250 xv950 Yamaha yccf ylikuumentuminen änkkäri äänenvaimennin öljyproppu öljyvaihto

Kirjoittaja

Copyright Pärinää 2012