Mönkijän korjaus uusintatarkastukseen (Päivitetty 3.1.2014)

Niinpä siinä sitten kävi, että torstain lumikeleillä tuli käytyä mönkkärin kanssa katsastuslaitoksella. Toki tämäkin oli hieman haastavaksi tehty parilla kikkaviitosella. Ensimmäinen paikka johonka menin oli lappu luukulla "emme ota muita kuin ajan varanneita". Nopeasti kännykkä auki ja vierestä löytyikin suoraan toinen katsastamo joka oli myöhäseen auki. Pärrätin pihalle ja etuoven kaffasta kiinni niin lukossa ja lappu ovessa "tänään suljemme jo klo 16" - rannekellosta tarkastus ja kello oli 16:10. Taas kännykkäsurffausta ja löytyi se kolmas paikka jonnekka soitin ja tarkistin että pääsee.

Paikkana siis toimi Pirkkalan Plus katsastus. Tilat ihan ok ja asiakaspalvelu varsin hyvää. Hintaa tuli rapiat 50eur päästömittauksien kanssa. Katsastusmies lähti pärrättimellä vetään perustarkistukset ja jäin halliin odottamaan. Pitkästä aikaa kuuli miltä pärrä kuulostaa muualla kuin kypärän sisällä ajettaessa ja ihan kivalta pötpöttimeltähän se vaikuttaa. Hallissa käytiin edestä ja takaa välyksiä läpitte ja tsuumailtiin yleisesti kuntoa. Raidetangon päässä oli välystä toisella puolella eikä itsekoteloitu mönkkärin änkkäri kelvannut. Koitin vielä vähän mussuttaa että "alkuperäset sisälmykset", mutta kuulemman mukaan "nykyään todella tarkkaa näiden kanssa" niin ei voinut katsoa läpi sormien. On sen verta vanhaa vehjettä, että kelpaa kun löytyisi E-merkintä eikä kyljessä lukisi YAMAHA.

Pärrätin tarkastuksessa!


Eli prokkiksena on nyt siis raidetangon vaihto ja uuden äänenvaimentimen metsästys.Pitkän nettisurffailun jälkeen päädyin Sammysille pistämään ilmoituksen ja kyselemään puskaradiosta. Apua tulikin pian ja pitäisi tällä viikolla käydä hakemassa 450:sen änkkäri joka pitäisi sovitella paikoilleen tavalla tai toisella. Raidetangon hintaa veikkaisin noin 50eur luokkaan. Tutulla oli tuon verta maksanut isoveljeen setti jossa tuli molemmat mukana. Miettinyt myös, että joskos samalla sitä korjaisi löysän perän (swingin puslat rikki) - siitä alustava hinta olikin aikaisemmin kysyttynä noin 50eur luokkaa myöskin.

Päivitellään tähän artikkeliin taas lisää kunhan saan osaa paikalleen!

Pakoputki - lepponen sunnuntaipäivä

Ystäväni tarjoutui auttamaan miestä hädässä. Ajelin Ylöjärveltä Orivedelle ja siellä pistettiin putki paikoilleen. Nykyinen viritys vaatikin aika paljon voimaa (kuten sen laittokin), että päästiin yleensäkin putkea edes sovittelemaan. 450 pakoputken tuloputki onkin reippaasti omaani isompi jotenka vaadittiin vähän väliputkea ja sen semmoista. Niitä sitten soviteltiin ja sorvailtiin (hitsattiin) pikkupakkasessa noin kolmisen tuntia. Kyllä siinä oli väkertämistä, mutta paikalleen saatiin ja lopputulokseen olen tyytyväinen. Vielä sille voi hieman maalia näyttää, mutta se on sitten toisen ajan murheita. Äänet pysyivät tismalleen samana - rupesinkin miettimään josko ihan suora putkikin olisi tarpeeksi hyvä :-P

Raidetanko ja ongelmallinen polttimo

Raidetanko olikin omaan touhuamiseen huomattavasti helpompi. Kun ei hitsivehkeitä, omista eikä sitten ole yläasteen pakollisen hitsausopetuksen jälkeen kokeillutkaan niin taidot ovat erittäin huonot. Homma oli erittäin simppeli ja meni kutakuinkin seuraavasti:
  • rengas irti
  • sokat irti (mutterien päässä oli sokat
  • mutterit irti
  • raidetanko + päät irti
  • uusi raidetanko samaan mittaan kuin vanha
  • mutterit kiinni
  • sokka paikoilleen
  • raidetangon mutterien kiristys
Toki hommahan ei ihan noin helposti mennyt. Ensimmäisenä vaikeudet iskivät kun piti irroittaa muttereita raidetangon päistä. "Hieman" juhmiutuneet mutterit vaativat vähän voimaa ja rasvausta. Toisekseen raidetanko joka minulle annettiin oli hieman erilainen. Ilmeisesti annettu joko väärä tai korvaava - ota noista nyt sitten selvää. Vanhassa raidetangon pään toisella puolella oli kierteet ja toisessa kuusiokolo josta sai pidettyä kiinni kun avasi. Näissä oli selkeästi tarkoitettu jonkin sortin kolo asennettavaan paikkaan, joka pitäisi raidetangon paikoillaan kun mutteria kiristetään. Uusissa sitten taas ei ollut tuo toinen pää auki vaan siinä näytti olevan jonkin sortin suoja (mikä on siis huomattavasti parempi tosin). Tämä vaati siis hieman ohkaisia pihtejä jotta pään sai pidettyä kiinni mutteria kiristettäessä paikoilleen. Paikoilleen kuitenkin menivät ja mutterit sain kireälle (pitää kylläkin muistaa tarkistaa 100km ja 200km jälkeen). Raidetangon pituudenkin sain suoraan oikein (jos en väärin muista niin 10 kierrosta molempien päiden pyöritystä) ja mutterit vain kireälle. Ohjekirjan kiristysarvot eivät olleet mitään päätähuimaavia. Pitänee myöskin tarkistaa noiden mutterien kireys pariinkiin otteeseen.

Päätin operaation jälkeen vaihtaa vielä palaneen polttimon. Noh, normaalisti johdot irti ja polttimoa irroittamaan. Polttimo ei kuitenkaan liikahtanutkaan. Kokeilin venkuttaa niin paljon kuin tuossa tilassa (joka on todella pieni) pystyi, mutta mitään liikettä ei tapahtunut. Varmaan noin vartin siinä tappelin kunnes päätin ottaa koko umpion irti. Tätäkään tietenkään ei ole tehty helpoksi. Etukate pitää irroittaa kaikista kiinnikkeistä + umpio irti. Pientä sorminäppäryyshaastetta oli ja aikaa meni mukavasti. Lampun irroittamiseen sai käyttää ihan uskaliaasti väkivaltaa ja loppuenlopuksi se hajosi umpioon. Umpio kuitenkin ehjä ja mitään vahinkoa tai ainakaa näkyvää ei ollut. Uusi tilalle ja kiinni. Taas joutui huomattavasti kikkailemaan, että kaikki meni kohdalleen mutta lopulta kaikki saatiin kasaan ja homma toimi. Huvittavinta tässä kohtaa oli kuitenkin huomata, että aikaa meni polttimon vaihdossa lähemmäs toista tuntia ja raidetangon vaihdossa vain puolisen tuntia. Täytynee pitää kyseinen halpispolttimo hetken ainakin poissa listoilta, jos olisi vaan materiaaleista kiinni.

Kaikenkaikkiaan taas mukavaa puuhastelua työpäivän jälkeen ja tulipahan opittua yhtä sun toista. Loppusilaukseksi pitäisi viela taka-swingin setit vaihtaa ja siihen sainkin ruotsalaiselta ATVHusetilta mukavan tarjouksen kotiinkuljetettuna 2vko tilauksesta, että taidanpa kokeilla heidän asiakaspalveluansa niihin osiin. Selkeästi tarvitsisi taas lisää työkaluja - eiköhän se B-kauppa kutsu taas :)