Purkuhommia ja vähän asennuksiakin

Vihdosta viimein alkaa pyörän maalauttamisesta tulla totta. Kävin tänään purkamassa pyörästä pois tankin ja takalokarin. Koska osat jauhemaalataan, ei etulokari päätynyt samalle reissulle, muovia kun on. Pitänee keksiä etulokarille jokin muu ratkaisu (lue: Plastidip).

Ennen varsinaista päivän pääoperaatiota piti kuitenkin ensin vaihtaa jo pitkään autossa odotelleet uudet kahvakumit pyörään. Täytyy kyllä sanoa, että helpostihan se hoituu, nyt kun tietää miten se hoituu vaivattomasti (toista se oli parisen vuotta sitten kun koitin kuivaa tuppea sovitella fillarin tankoon). Päätytulpat vaan pois  tupista, ruuvari päätyreijästä sisään ja ujuttaa ruuvarin koko kahvan mitalta tangon ja kumin väliin. Sitten vähän liukastetta (itse käytin moottoripyörän ketjurasvaa, kun sitä sai spraypullosta kätevällä pillinokalla suoraan koko matkalta tuonne kumin väliin) ja pyöräytää kierroksen tangon ympäri ruuvaria. Sitten ruuvari pois ja kumi lähtee ilman pienintäkään voiman käyttöä irti. Tämän jälkeen sitten tankoon vähän lisää liukastetta ja uusi kumi paikoilleen. Helppoa, kun sen osaa, hommaan meni ehkä 2 minuuttia.

Mutta sitten itse asiaan, eli osien irroitteluun. Ensin piti purkaa hieman yleistä sälää pois edestä, eli satulat saivat lähteä. Satulan alta paljastui takalokariin kiinnitetty sytytysboksi, joka irtosi yhden ruuvin aukaisulla. Perän madaltaminen teki kuitenkin lokarin kiinnikkeiden irroittamisesta vähän haasteellista, joten päätin nostaa pyörän perän tunkilla ilmaan ja irroittaa takaiskarit yläpäästä perän tuomiseksi irti lokarista. Tämän jälkeen sitten lokarin sisäpuolella oleviin pultteihin ja samalla sissybaria kannattelevien pulttien muuttereihin pääsi käsiksi vaivattomasti. Ensin piti kuitenkin irroitella vielä takavilkut lokarista, ja siinä rytäkässä sitten tulikin revittyä vähän epäsiististi toisesta vilkusta liittimet päästä. Huomenna hakemaan sitten uusia liittimiä, että vilkut saa siististi takaisin. Toisessa vilkussa oli johdossa ilkeähkön näköinen nirhaama, pitää sekin teipata sähköteipillä huolellisesti.

Nyt kun perä oli alhaalla, pultteihin pääsi todella vaivattomasti käsiksi ja lokari irtosikin varsin kivuttomasti. Purin lokarista vielä sisälokarin irti ja sitten oli edessä se enemmän etukäteen päänvaivaa aiheuttanut operaatio: tankin irroittaminen. Tankkihan itsessään lähtee kyllä yhdellä ruuvilla irti, mutta yksi pieni ongelma vaivaa: tankissa kun oli jonkin verran bensaa. Siispä hyvin "ei-näin" henkisesti siirsin pyörän lattiakaivon päälle ja varasin viereeni 5:n litran tyhjän kannun. Sitten bensapumppu ja bensahana irti tankista (ovat ruuveilla kiinni tankissa molemmin puolin) ja irroittelemaan letkuja bensahanasta. Tulipahan pestyä pölyt pois koneesta sitten ihan bensalla, jonkin verran tosiaan tuli sotkettua, kun sain ensimmäisen letkun irti. Ja usko alkoi loppua, kun bensan tulo tankista ei meinannut loppua sitten niin millään ja kannu alkoi täyttyä. Lopulta kannuun päätyi noin nelisen litraa bensaa.

Jätin pyörän nyljettynä odottamaan maalauksesta palaavia osia talliin nk. huoltoruutuun. Siinä se saa nyt odottaa siihen asti, kunnes osat tulevat maalauksesta.