Ei niin hyvä päivä

Eilen ei ollut ihan paras mahdollinen päivä. Olisi pitäny varmaan suosiolla vaan jäädä kotiin nukkumaan aamusta siinä vaiheessa, kun ajohousuja jalkaan kiskoessani huomasin, että kyseiseistä pöksyistä oli sauma auennut haarovälistä. Helvetti, justiinhan mä ostin nämä housut messuilta! No, sen siitä saa kun ostaa halpiskamaa, pitänee nyt sitten viedä ompelimoon korjattavaksi.

Mopo lähti vaivoin käymään, alkoi jo pelottaa, että joutuuko sitä työntelemään. No ei joutunut, joskin käynnissä pysyminen oli vähän vaivanloista. Tämä meni kuitenkin kylmähkön kelin piikkiin ja matkaan lähdettiin. Töihin pääsinkin ihan normaalisti perille, joskin koko matkan sai pitää vähäisesti ryyppyä päällä, pyörä kun ei tuntunut käyvän kunnolla tyhjäkäyntiä.

Töistä lähtiessä menin sitten talliin ja hyräytin pyörän käyntiin. Ryyppy päällä se kävikin tyhjäkäyntiä ihan iloisesti, mutta yhtään ei kestänyt vääntää kaasua, vaan kone tukehtui välittömästi. Myöskään ryyppyä ei auttanut ottaa pois. Hetken päästä tyhjäkäyntikin alkoi käydä vaivanloiseksi ja pyörä sammui. Startatessa uudestaan lähti se taas hetkeksi käyntiin, mutta kuoli taas uudestaan. Eikä sitten enää lähtenytkään ollenkaan käyntiin.

Starttaillessa huomasin, että pyörä ei edes lupaa. Ja sehän on yleensä merkki sitten hukassa olevasta kipinästä. Niinpä tulppia auki ja katsomaan. Ei, kipinä tulee ihan ok kummastakin pytystä. No mitäs ihmettä? Huomasin tulppia irroitellessani, että ne eivät ole yhtään märät, vaikka olin pyöritellyt käytännössä akun tyhjäksi startin varassa. Heräsikin vahva epäilys: pyörä ei saa bensaa. Tässä vaiheessa päivä alkoi kuitenkin olla liian pitkällä eikä minulla ollut oikein pyörän oman työkalurullan lisäksi työkaluja mukana, joten päätin jättää tuon asian selvittämisen sitten myöhempään ajankohtaan.

Kyytiä kotiin odotellessani lueskelin huoltomanuaalista vähän, mistä moinen voisi johtua. Käytännössä toimintahäiriön vaihtoehtoja on kaksi: bensapumppu tai kaasari. Bensapumppu voipi olla mennyt rikki tai sitten syypää on tukos kaasarissa. Bensapumpun toiminnan testaamiseen löytyikin hyvää vinkkiä manuaalista: letku irti kaasarin päästä ja sitten pyörittämään konetta startilla. Mikäli letkusta bensaa tulee, pumppu on ok. Mikäli ei, pumpussa on vikaa tai sille ei tule bensaa (tai pulssia pulssiletkusta, joka on yhdistetty bensahanaan ja kurkkuun.)

Pitää nyt käydä sitten ostamassa ennen pääsiäistä käynnistyskaapelit, jotta saan autosta virtaa testailla pyörää enemmän. Samalla pitää taas raahata työkalut mukana ja purkaa sitten tuo pyörä osiin ja etsiä vian syypäätä. Vaikka toivoisinkin, että kyseessä olisi ihan tavallinen tukos kaasarissa, eipä se uusi bensapumppukaan niin pahan hintainen ole, että tässä ihan konkurssissa oltaisiin, mikäli sellainen pitäisi uusi hankkia. Tokihan tämä sitten pistää siinä tapauksessa ajelut hetkeksi aikaa hyllylle.