No josko nyt?

No josko nyt pääsisi tämä kausi alkamaan ihan oikeasti? Toivotaan ainakin niin.

Sain pyörän viikko sitten maanantaina sähköhuollosta, kaikenkaikkiaan pyörään vaihdettiin nyt päävirtakaapelinippu, akku, staattori ja jännitteensäädin sekä vedettiin uudet johdot takavalolle. Varaosien (jotka siis hankin itse) jälkeen työstä jäi maksettavaa sähköasentajalle 280 euroa, eli vähemmän kuin pelkäsin.

No riemusta kiljuen sitten baanalle, eikö? Joo ja ei. Lähdin huollon pihasta sitten onnesta pakahtuen heittämään testilenkkiä ja sähköpuoli vaikuttikin varsin terveeltä. Enää eivät vilkut rasita etuvaloa ja ilmeisesti tyhjäkäynnilläkin latausjännite riittää ylläpitämään pyörän valoja (ainakaan ne eivät himmene sitten niin yhtään, kun pyörä käy tyhjäkäyntiä). Pääsinkin sellaisen noin 10 km päähän, kun taivas repesi ja vettä alkoi tulla kaatamalla. Niinpä päädyin sadetta pitämään huoltoasemalle. Sateen hieman hellitettyä lähdinkin sitten ajelmaan takaisin kotiin ja silloin alkoivat ongelmat. Noin 100m ajon jälkeen pyörä ei ottanut hätinä enää kierroksia kuin tyhjäkäynnin verran ja senkin vähän vain ryyppy päällä. Eli samat oireet kuin silloin, kun sähköt paloivat pyörästä.

En ole missään vaihessa uskonutkaan, että nämä ongelmat liittyisivät toisiinsa. Käymisongelma on ollut selkeästi polttoaineen syöttöön liittyvä. Koko viikko oli kuitenkin kiireinen ja sateinen, joten jäi sitten vähemmälle se mopon tutkiminen. Juhannuskin meni pääsääntöisesti turvallisesti neljän seinän sisällä.

Eilen sitten, kun iltapäivällä aurinko vähän pilkotteli pilven takaa, päätin alkaa tutustumaan ongelman aiheuttajaan. Looginen johtopäätös oli tämä: oireet viittaavat siihen, että kone ei saa tarpeeksi nopeasti bensaa. Tästä johtuen vika täytyy olla jossain tankin ja kaasarin välillä. Syypääksi epäilin vahvasti bensapumppua tai bensahanaa, jälkimmäistä myöskin siksi, kun sähkäri kertoi että hana oli vuotanut tankkia irroitellessa.

Siispä hommiin. Ensimmäisenä bensapumppu irti, sen jälkeen tankin tyhjennys pariin viiden litran kanisteriin; olin hurmoksessa hakenut tankin täyteen bensaa huollosta pyörää hakiessani. Sitten bensahana irti ja viimeiseksi liitin irti tankin perästä sekä kaikki letkut tankin ja kaasarin väliltä alipaineletkua lukuunottamatta irti. Ja sitten purkamaan.

Heti avattuani bensapumpun vika oli hyvin selvä. Se käy myös ilmi oheisesta kuvasta. Bensapumpussa oli samanlaista muhjua, mitä aiemmin oli ollut kaasarissa kaasaria puhdistaessa. Vaikka aiemmin epäilin, että muhju olisi syntynyt CRC:n ja bensan yhteisvaikutuksesta kaasarin puhdistamisen kyseisellä aineella jälkeen, oli nyt hyvin selvää ettei kyseessä ollut moinen ilmiö, vaan moskaa tulee jostain muualta. Bensahanan takakannen avatessani kuvio alkoi muuttua koko ajan selkeämmäksi: mönjä tulee tankista asti.

Pesin bensapumpun ja -hanan kaikki osat sekä letkut ultraäänipesurilla, joka tässäkin osoittautui varsin käteväksi laitteeksi. 3 minuutia ja kaukalollinen osia olivat putipuhtaita. Myös letkut puhdistuivat näin varsin helposti. Kaasarin ja bensapumpun välinen letku oli niin täynnä tätä moskaa, ettei siitä enää nähnyt läpi, joten päätin avata vielä kaasarinkin. Pohjaventtiili näyttikin olevan taas vähän tukossa ja muhjua oli taas kaasarissa asti. Siispä vielä pikainen puhdistus kaasarin kriittisille osille ja sitten pyörä kasaan. Vaihdoin samalla tulpat pyörään ja huomasin tulpista, että pyörä käy hieman laihalla. Pitänee säätää seoksia lähipäivinä.

Kahdeksan aikaan illalla alkoi homma olla voiton puolella ja sitten ei auttanut muuta kuin lähteä koeajolle. Vähän vähäisissä vaatteissa (huppari ja liivi) kävi hieman pitkäksi venähtänyt koeajo ehkä turhan vilpoiseksi, pihalla taisi olla jotain 10 astetta lämmintä kun pääsin tunnin ja 50 kilometrin jälkeen kotiin. Pyörä toimi koko koeajon ajan täydellisesti.

Tänään sitten työmatka taittui pyörällä eikä ongelmia ilmennyt vieläkään. Noin 15:sta kilometrin ja noin 25 minuutin kotimatka ventähti pitkälti toista tuntia ja yli kolme kertaa pitkäksi, pakkohan sitä oli vähän päästä päästelemään.