Harley-Davidson Project Livewire - harrikan prototyyppi sähkömoottoripyörästä

Viime kuussa Harley-Davidson esitteli ensimmäisen sähkömoottoripyöränsä. Project Livewire on jakanutkin mielipiteitä moottoripyöräilijoiden keskuudessa ehkä enemmän kuin mikään aiemmin tehtaan julkaisema kulkuneuvo. Toisella puolella ovat tietenkin ryhmä perinteikkäitä motoristeja ja toisella puolella sitten uudemman koulukunnan edustajat. Itse en ala puoliani valitsemaan, vaikka pidänkin itseäni perinteisempänä motoristina, on tässä vehkeessä paljon potentiaalia.

Pyörän ulkonäkö muistuttaa suoraan siltä, kuin se olisi revitty jostain scifi-elokuvasta. Custom-pyörälle tyypillisiä piirteitä on jäljellä suhteellisen vähäisesti ja pyörä muistuttaakin ulkoisesti ehkä enemmän japanilaista nakupyörää. Ei välttämättä paha asia, eipä sitä futuristisessa kulkuneuvossa tarvitsekkaan välttämättä noudatella niitä perinteisiä linjoja, varsinkin kun kysymyksessä on prototyyppi.

Ulkoisesti mielenkiintoisin asia Project Livewiressä on kuitenkin sen äänimaailma. Harrikka kovasti mainostaa, että heidän pyöränsä äänen tunnistaa vaikka kuinka kaukaa (teknisesti en olisi ihan samaa mieltä, V2-koneen tunnistaa kyllä, mutta valmistajaa voi olla vähän vaikea arvioida kauempaa joka tilanteessa) ja osittain varmasti siitä syystä HD on käyttänyt huomattavan paljon aikaa ja vaivaa pyörän äänen kehittämiseen. Ja miltä se sitten oikein kuulostaa? Kuuntelkaapas vaikkapa tästä:Ensimmäisenä äänestä tulee mieleen jokin avaruusalus tai vastaava vekotin esimerkiksi Star Warsista! Ei välttämättä paha asia, nimittäin jos omistaisin sähkömoottoripyörän, tämä olisi aika lähellä sitä ääntä, mitä toivoisin sen pitävän.

Tällä hetkellä Project Livewirelle luvataan 50 mailin toimintasäde. Se ei ole kovinkaan paljon, mutta kyllähän sillä työmatkaa suhailisi. Nollasta sataan pyörän luvataan kiihtyvän alle neljän sekunnin ja nopeudenrajotin tulee vastaan 92 mailissa tunnissa (148 km/t).

The Verge sivuston toimittaja pääsi tutustumaan pyörään hieman tarkemmin, ja siitä syntynyt video löytyy täältä: