Talvitassut alle ja mölyä koneeseen

 


Talvi on ihan ovella ja vaikka vuotuinen rengasrulianssi ei olekkaan enää samallalailla rutiininomaista, on ne talvirenkaat hyvä vaihtaa alle. Olen parin viikon päästä lähdössä ensimmäiselle pidemmälle (suunnitelulle) reissulle Ludella ja ihan vaan varmuuden vuoksi kävinkin vaihdattamassa nyt talvirenkaat alle. Bongasin Offerilla-palvelusta 15e hintaisen renkaanvaihdon lähinurkilla olevassa Autokorjaamo Momentossa, joten päätinkin olla vaihtamatta itse renkaita. Melkoisen hätäisesti vaihtuivat talvitassut alle, kun neljä äijää puuhasi renkaiden kimpussa.

Auton äänentoisto on ollut minulle aina (tai ainakin nuorempana oli) melkoisen tärkeää. Meteliä pitää aina olla vähintään riittävästi. Kuplan kanssa tämän homman kanssa ei voi paljon revitellä, kun kuplaan ei saa isoimmillaankaan kuin noin 100W laturia. Preludessa on kuitenkin ihan nykyaikaisen auton laturi, joten musiikkia voi soittaa vähän lujempaa. Auton kaiuttimet ovat kuitenkin melkoisen nuhaiset ja kuskin oven kajari lähinnä rahisee. Siisäpä asialle oli tehtävä jotain.



Käytinkin ruokatuntini siihen, että hain Motonetistä hieman päivitystä takaikkunalle. Nimellisteholtaan 15W kajarit saivat väistyä, kun tilalle asentuivat JBL Stage 3 kajarit. Tehoa noissa on tuohon autoon ihan riittävästi: RMS tehoa kajareissa on 75W, nimellistehon ollessa alkuperäiskaijuttimiin nähden 25 kertainen 375W. Eiköhän nää riitä.



Ruokatunti hieman venähti, kun ruuvailin kajarit kiinni autoon (tokihan tää ei haittaa, koska työpäiväkin venähtää viimeisen palaverin takia tunnilla). Nätistihän nuo istuivat hattuhyllylle alkuperäisten ritilöiden alle. Pikaisella testillä äänenlaadussa ja volumessa on aikamoinen ero noihin vanhoihin, kirjaimellisesti homeisiin paperikalvokajareihin verrattuna. Bassoa kuitenkin hieman puuttuu, mutta tämänkin osalta on jo suunnitelmia sekä jopa toimenpiteitä tehty. Siitä kuitekin lisää hieman myöhemmin.