Discoinferno


Jos nyt joku lukija ei ole vielä tajunnut, niin väännetäämpäs rautalankaa: 'Lude on teiniautoprojekti. Koska kyseessä on teiniaikojen kaukainen unelma-auto, siitä on myös tarkoitus tehdä sellainen, kuin se olisi ollut hieno 18-vuotiaan Mikon mielestä. Ja mikäpä huutaa lujempaa 2000-luvun vaihteen teinikoslaa kuin eeppiset sisävalot.

Tilasin AliExpressistä postikuluineen noin 10 euron hintaiset sisävalot autoon. Ihan nyt tietysti ei tekniikka ole enää samanlaista kuin silloin teininä; kun 2000-luvun vaihteessa sai honkkarista muutamalla kympillä yhden tikun, jossa oli yksivärisiä ledejä, nyt tällä kohtuullisella hinnalla saa bluetooth-ohjattavat rgb-ledit.

En halunnut laittaa ledejä kuitenkaan niin, että ne olisivat aina päällä; kiinakamasta kun ei koskaan tiedä, koska se lyö oikkariin ja polttaa koko koslan savuavaksi kasaksi. Siispä valoja onkin käytettävä valvotuissa olosuhteissa ja pitikin keksiä, mistä nyt sitten saisin sopivaa virtaa. Hetken pähkäiltyäni oivalsin, että kellollahan on helpossa paikassa herätevirta, joka hallinnoi kellon näyttöä virta-avaimesta. Kello on suhteellisen helpossa paikassa ja lueskeltuani netistä löytämääni huoltomanuaalia, näytti sen taakse pääseminen myös melkoisen vaivattomalta.

Siispä tuumasta toimeen. Keskipala kojelaudasta irtosikin melkoisen helposti hieman ruuvarilla avittaen. Tämän jälkeen yleismittarilla katsomaan, mikä kellon taakse tulevista piuhoista on herätevirta. Melkoisen pian herätepiuha löytyikin, joten ei muuta kuin kytkemään. En nyt viritellyt mitään ohjausrelettä näille, kun valoissa on varsin hillitysti tehoa; kiinawatteinakin teho on noin 10W, mikä ei todellakaan vastaa todellisuutta.
Ledisarjassa on kätevästi erillinen virtajohto, jonka päässä oli tupakansytyttimeen tuleva pää. Kaiken järjen mukaan ledit siis ottavat sisäänsä 12V, koska pään sisällä ei oikeastaan ollut mitään muuta kuin sulake sekä katkaisijan simppeli elektroniikka. Katkaisin johdon ja kuorin hieman päitä, sen jälkeen rosvoliittimillä piuhat kiinni kellon johtoihin ja testaamaan. Hei, nehän toimivat!

Koska virtajohto oli erillinen, sen pujottaminen jalkotilaan oli varsin vaivatonta. Preluden kojelaudan sisällä näyttää olevan melkoisen paljon tyhjää ja homma toimi, kun vaan työnsi johdon jalkotilaa kohti. Sitten etsimään sopivia paikkoja ledeille. Kun sopivat paikat oli selvillä, putsasin kiinnityskohdan lasinpesunesteellä ja kuivasin huolella. Ledeissä oli valmiina jo tarranauha pohjassa, joten kiinnitys oli naurettavan vaivatonta. Niputin ihan tarpeettoman pitkät johdot siisteiksi nipuiksi ja kiinnitin ylijäämäpiuhat sekä ohjausyksikön kojelaudan sisälle jesarilla.

Onhan ne nyt aivan törkeän hienot. Kaikenlaisia disco-moodeja tuntuu löytyvän puhelimelle asennetusta hallintasoftasta, ohessa video flash moodista potikat kaakossa. Ihan normikäytössä ei kyllä varmasti tule tuollaista epilepsiadiskoa pidettyä, jos nyt vaan hillitysti jotain punaista tai sinistä valoa.