Ensimmäinen ajotunti

Huh huh, kiireinen viikonloppu alkaa kääntymään lopuilleen. Tai no, ainakin kiireinen osio. Perjantaina saimme päähämme tultuani salilta, että autoonkin pitäisi vaihtaa kesärenkaat alle. No, suunta kohti Punkalaidunta, missä vanhempani asuvat (ja missä renkaat siis viettivät talvea). Tiesimme jo, että visiitistä tulee suhteellisen lyhyt, koska internetissä muuttomme alta kauppaamistani pöydistä toinen tultaisiin hakemaan kahdeksan aikaan lauantai-iltana. En kuitenkaan osannut varautua siihen, että jo heti ensimetreillä (olimme päässeet vasta suunnilleen Pasilaan) autokoulusta soiteltiin ja tarjottiin ensimmäisiä ajotunteja heti lauantaiksi.

Autokoulu Liekki järjestää moottoripyöräkoulutuksen yhteistyössä Autokoulu Startin kanssa, joten ajokoulutuksesta piti vastata Startin Kaitsu, joka nyt kuitenkin joutui tämän puhelun aikana myös ilmoittamaan, että ei pääse itse koulutusta pitämään sairasloman vuoksi. Hän oli kuitenkin järjestänyt korvaavan opettajan paikalle.

Lauantaina sitten renkaat olivatkin ajoissa vaihdettu autoon ja paluumatkalla teimme pikaisen visiitin kahvin, munkin ja Hanx-visiitin muodossa Humppilan lasitehtaalle. Mitään ei kuitenkaan tarttunut mukaan.

Kotona sitten kaivelin vanhat kunnon ajokamppeeni esiin ja lähdin paikanpäälle etuajassa. Opettaja olikin paikalla jo valmiiksi ja pääsimmekin aloittamaan puolisen tuntia etuajassa. Pyöränä koululla on tarjolla 600cc Kawasaki ER-5. Olimme sopineet, että pidettäisiin kaksi ajotuntia heti alkuunsa putkeen (eli 4 "ajotuntia" jotka ovat 25 minuuttia kappaleelta). Opettajan kyseltyä hieman kokemuksiani moottoripyöristä ja muista vastaavista pääsimmekin aloittamaan hidasajoharjoituksella. Se sujuikin suhteellisen hyvin, joskin koska en ole edes mopon selässä ollut varmaan kymmeneen vuoteen, liikkeellelähtö tuotti aluksi aavistuksen verran vaikeuksia ja meinasi olla kovin töksähtävää.

Jonkin aikaa hinkattuamme tuota kävelyvauhtia kulkemista, treeni vaihtui pujotteluharjoituksen puolelle. Aluksi tuntui aivan mahdottomalta saada pyörä kääntymään niin pienessä tilassa ympäri, mutta hetken kuluttua alkoi sekin näyttämään paremmalta ja paremmalta. Ihan nyt vielä täysnappisuoritusta ei omasta mielestäni saatu aikaiseksi kertaakaan, mutta loppupään suorituksilla olisi sentään jo läpi päässyt kokeesta.

Pujottelun jälkeen sitten siirryimme jarrutusharjoitusten pariin. Tokihan perusteet tästäkin on jonkinlaisessa hahmotuksessa, mönkijällä kun esimerkiksi on tullut ajettua viime vuosina runsaamminkin kilometrejä. Etujarrun käyttö oli kuitenkin minulla hieman varovaista, koska sen käyttö on suoraan sanottuna hieman outoa minulle. Nuoruuteni kun kasvoin hiekkateiden varressa sellaisen mopon kanssa, jossa etujarru oli lähes toimintakyvytön. Mönkijässä taas oli monitoimijarru, joten siinäkään ei kovin tutuksi tullut etujarruttelu. Pikkuhiljaa kuitenkin alettiin saamaan sitäkin kohdalleen ja pääsin ottamaan vähän enemmän vauhtia jarrutukseen.

Ensimmäisen ajokerran jälkeen fiilikset olivat aivan kaakossa. Jonkin verran sellaista yleistä jännitystä toki seuraavaa kertaa varten vielä on, mutta eiköhän tuo tuosta pikkuhiljaa karise. Uutta ajotuntia pitääkin ruveta varailemaan heti maanantaina.