Android kypäräradioVaihtoehtoja erilaisille kypäräradioratkaisuille on tässä mietitty jo enemmänkin. Vaikka pelkästään yksin ajeluun ja puhelimeen vastaamiseen ratkaisuna itselläni onkin tuo taannoin DX.comista hankkimani kypäräradio, ei se palvele tarkoitusta, kun liikutaan useamman henkilön voimalla.

Tähän tarjoutuu kuitenkin ratkaisu ohjelmalla Motolky. Kyseessä on Android älypuhelimille tarjolla oleva ilmainen applikaatio, joka hyödyntää bluetooth paritusta lähietäisyydellä tapahtuvaan kommunikaatioon. Ohjelma on hyvin simppeli eikä asetukset pahemmin ahdista käyttäjää, asetuksista kun löytyy ainoana erikoisuutena pelkästään puheentunnistus. Testasimme ohjelmaa pikaisesti työtoverini kanssa tauolla, ja ohjelma tuntui toimivan erittäin loistavasti.

Kyseisen ohjelman specit lupaavat automaattista yhdistämistä yhteyden katkettua, mitä ei tosin nyt tässä yhteydessä päästy testaamaan. Yhteen radioyhteyteen saa niputettua muutamia käyttäjiä (specit eivät kerro kuinka monta) ja kantomatkaa luvataan bluetoothin kantomatkan verran (Bluetooth 4:llä "up to 100 m"). Vähän vähäinenhän tuo 100 m on ja tiedä sitten kuinka täydellisesti se edes toteutuu, mutta pareittain ajaessa tuntuisi ainakin ihan riittävältä. Kun kanssapyöräilijä saa tuossa kulkuneuvonsa taas ajoon, päästään sitten varmasti tekemään myös kenttätestejä.

Äänenlaatu oli todella hyvä, joskin hieman puheen alku puheentunnistuksella puuroutui. Myös toiseen suuntaan tapahtui jokin mystinen vinkaisu, mutta sitä emme saaneet toistettua lyhyen testimme aikana. Viivettäkään ei pahemmin ollut, toisin kuin aikaisemmin testaamamme ip-puhelinsovellutuksen kanssa, jossa viive oli useita sekuntteja. Koska kommunikaatio tapahtuu bluetoothin välityksellä, myöskään esim. tunnelit ja muut vastaavat datasignaalia blokkaavat rakenteet eivät häiritse kommunikaatiota (olettaen siis että molemmat ovat samassa tunnelissa).

Etunahan tällaisen ohjelman käyttämisessä on se, että lähes joka jannulta alkaa löytymään jo älypuhelin taskusta. Olen sen aikaisemminkin sanonut, mutta sanon nyt uudelleen: miksi panostaa kalliisiin lisälaitteisiin, kun taskussa on muutenkin laite, joka pystyy suunnilleen kaikkeen siihen, mihin nuo laitteet pystyisivät.

Motolkyn voi ladata ilmaiseksi Android-puhelimille Google Play Storesta.