Rengaspaineiden tarkistus ja öljynvaihto - kyllä nämäkin saa vaikeaksi!

Pärrä kotona ja elämä yhtä hymyä. Päätettiin avopuolison kanssa lähteä helatorstaina ajamaan pieni lenkki pitkin Viljakkalan ja Ylöjärven pohjoispuolella olevaa reittiä. Päätin käydä tarkistamassa etukäteen renkaiden paineet tasan ja samalla vaihtaa öljyt varmuuden vuoksi mottiin kansitiivisteen rikkoutumisen takia.

Päästyäni paikallisen Teboilin pihaan rupesin rukaamaan paineita. 3 venttiilihattua (metalliseosta) aukesi mallikkaasti ja sain painettua 1bar sisälle. Yksi kuitenkin jumitti ja päätin ajaa kotiin sitä repimään irti. Tästä projektista ei kuitenkaan ihan helpolla selvitty. Kyseinen hattu oli niin jumissa, että ei sormin tullut mitenkään. Kävin lukemassa välillä foormeita ja lähes poikkeuksetta jokaisella metalliseoshatunomistajalla oli 1 hattu hirttänyt kiinni venttiiliin. Alkoi iskeä epätoivo, mutta CRC + Tervaspray + Sytkäri + Pihdit aseena päätin yrittää vielä. Kaikennäköisiä yhdistelmiä kokeiltiin, mutta alla lopputulos äärettömän vitutuksen lisäksi.

Kyllä - vanteet saavat ruostepoiston ja värityksen kunhan ehdin :)
Kirotut venttiilihatut!
 Ongelma nyt ei kovin iso ollut ja sainkin hoidettua korjauksen varsin nopeasti. Opin kuitenkin erittäin varmasti sen, että yksikään venttiilihattu ei ole enää kuin muovinen.

Edelleen helatorstain reissu näytti mahdolliselta! 

Aloitin sitten öljyjen vaihdon. Ensin pohjasta proppu auki ja tietenkin perinteisesti myös jousi + sihti meni öljyjen mukana kippoon. Korkkia auki täyttöaukosta ja konetta vähän heiluttelemaan, että saataisiin lähes kaikki pois. Hetken valuttelun jälkeen homma näytti tarpeeksi hyvältä. Aloitin ruuvaamaan roppua paikoilleen ja ennen ns. "viimeistä kiristelyä" proppu irtosi kierteistään ja hajosi. Tässä kohtaa olin varma, että seuraavaksi kone käynnistyy itsestään ja leipoo kiinni. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Noh, torstain reissu jäi väliin ja uutta osaa hakemaan. Onneksi motorpowerilta löytyi osat vaikkakin viikonloppuun suunniteltu toinen ajoreissu meni puihin, koska proppua ei ollut heillä antaa heti muutosta johtuen. Kuitenkin nyt kaikki kasassa - öljyt sisällä ja kone toimii. Öljyn täyttö näissä Dinleissä on aika omalaatusta puuhaa. Pikkudillessä (eli 801 sarja) tuo lisääminen kunnes "ikkuna" on täynnä. Sitten kone käyntiin lämpöseksi ja sitten katsotaan uudestaan mikä tilanne ja lisätään tarvittaessa. Isommassa taas vaikuttaa olevan aikamoista tähtitiedettä. Molemmissa tosin on ylitäytön seurauksena ilmanputsarissa ölpät niin ainakin selkeä vika tulee. Alitäytöstä sitten moottori leikkaa kiinni :) Käsittämätöntä kyllä, että kanta pyörähti irti. Oli kyllä harvinaisen selkeä opetus siitä, että ei pidä seosvalumiinipaskoja kauheesti ruuvailla ylimääräisiä! Öljynvaihtojen yhteydessä oppinut aina vaihtamaan sytytystulpan ja sekin tuli hoidettua.

Tänään tulinkin sitten töihin (20km) mönkkärillä ja oli kyllä varsin hyvä fiilis. Kone käyttäytyi normaalisti eikä mitään ylimääräistä kuulunut tai näkynyt. Tarvitsee vielä käydä tuossa katsomassa, että onko mitenkä ylimääräisiä nesteitä tullut pihalle jostain paikoista. Pärrän ajo oli kuitenkin pisin noin 3-4kk sisälle ja aika paljon oli tehty sinä aikana!