Mönkkärillä ajaminen talvisin

Päätimpäs tuossa kirjoitella vähän tekstinpätkää siitä mitä kannattaa ottaa huomioon, kun lämpötilamittariin alkaa tulemaan alle 0 astetta.

1) Ajovarusteet


Kerrospukeutuminen on tie voittoon aina, kun on kyse kylmästä. Meikäläinen on seuraavalla yhdistelmällä pärjännyt (eli siis noin 30-50min työmatka taittuu mukavasti) noin -10 - -15 asteen pakkasissa.

1. kerros : Perus kalsarit + T-paita
2. kerros: Perus väliasu - pitkät housut ja pitkähihanen paita (ns. base tai 1st layer tai tekninen väliasu tyyppinen)
3. kerros: Fleece väliasu - pitkät housut ja pienellä kauluksella oleva paita
4. kerros: ajoasu (M-racingin vettähylkivä keinokuituasu)
Jalat: Muck Boot Tay Sport
Sukat vähän fiiliksen mukaan: tennarit / tekniset sukat / paksut tekniset sukat / perinteiset villasukat ja kaikki näiden yhdistelmät
Kaula: Buffin perustuubi / Buffin fleecetuubi
Hanskat: Perinteiset lasketteluhanskat ja alla tarvittaessa lisää
Huppu: Sinisalon kelkkahuppu
Kypärä: Fox V1 + Oakley Crowbar Dual Lens

Elikkä vaatetta on ja olo on sen mukainen! Toi perus väliasu ei tarvitse olla mikään 100eur paketti vaan itse taisin ostaa Peakin setin joskus ~30eur. Mikäli haluaa varmistaa erittäin mukavan lämmön niin tuohon ekaan kerrastoon saa jo rahaa tunkea vaikka 200eur :) Fleecestä tehty väliasu oli myös erittäin halpa, muistaakseni prismasta ~30eur. Pitää lämpösenä ja tullutki käytettyä muutenkin sitä ulkohommissa aika paljon. Ajoasu on sitten taas sama mikä on kesälläkin (irroitettava "vuori" antaa vähän lämmikettä) enkä ole nähny tarvetta paksummalle kelkka/pilkkihaalarille. Varmasti semmoisella saisi vielä (johtuen toppauksista yms) lisää lämmikettä talvipäiville. En kuitenkaan tiedä kuinka hyvin sitten pilkkihaalarin kanssa tuo crossikypärä istuisi, mutta kaulan toki saa aina torpattua hyvin buffilla / buffeilla siten ettei se haittaa vaikkei puku itsessään kaulaa täysin suojaa.

Jalkoihin ostin kesän maiharien jäädessä kylmiksi kunnon kengät - eikä sitten kaduta pätkääkään. Noilla voi käydä hakemassa postin 100m päästä -20 asteen pakkasessa tennissukkien kanssa eikä varmasti ole kylmä. Sopivat ajoon varsin hyvin, mutta mikäli vaihteita tarvii vaihdella (itsellä automaagi) niin tappia tarvii varmasti nostaa. Loppuenlopuksi kestävyydestä ei tietoa, mutta ainakin jo yhden talvi - kevät - kesä - syksy kestänty. Nykyään kumisaappaissa on juurikin ongelmana ulkokuoren kestävyys. Sukat taas saappaan sisälle menee ihan fiiliksen ja ilman mukaan. Välillä tuntuu, että tennissukat on liikaa ja välillä taas tuntuu ettei paksut vaellussukatkaan riitä. Tuo jalkojen lämpötila on niin persoonallinen (ja itsellä päivästä kiinni), ettei oikeen mitään varmaa ole.

Hanskat on myös vähän semmoinen mielipide kysymys. Pitäisi olla näppärät ja lämpimät - kaksi adjektiivia jotka harvoin toteutuvat hanskoissa. Olen kuitenkin itse ollut no-can-do -tyyppisiin lapasiin ja alle laitettaviin sormikkaisiin. Kokeilemalla selviää paras yhtälö juuri sinulle :) HUpun kanssa on myöskin tismalleen sama tilanne. Pään muodot on niin erilaiset jokaisella, että se oma "paras" löytyy vain ostamalla kasa huppuja ja testaamalla. Yksikään huppu tuskin on huono, mutta istuvuudessa on huomattavia eroja.

2) Renkaat


Tässä päästäänkin sitten astetta mielenkiintoisempaan ja moneen eri koulukuntaan oleviin mielipiteisiin. Talvella tuppaa olemaan seuraavista yhtälöistä käytössä joku jollakin.

- Nappularenkaat ilman nastoja
- Nappularenkaat ruuvvattavilla nastoilla - http://shop.teamlaine.fi/tuote/v-cut-nastat-3-16-x-3-4-250-kpl/74-12604-1/
- Nappularenkaat liikkeessä nastoitettuna
- Nastarenkaat liikkeestä
- Katurenkaat ruuvvattavilla nastoilla - http://shop.teamlaine.fi/tuote/v-cut-nastat-3-16-x-3-4-250-kpl/74-12604-1/
- Katurenkaat liikkeessä nastoitettuna

Itse menin ensimmäisen talven nappuloilla ilman mitään nastoja. Renkaita kun ei saanut laillisesti nastoitettua liikkeessä ja ruuvattavat nastat ovat taas laittomat yleisellä tiellä. Jokaisessa on hyviä ja huonoja puolia: ruuvattavat nastat ovat laittomat, liikkeen nastat saattavat lähteä todella helposti rajummassa ajossa irti yms yms yms. Foorumeilta kannattaa hakea vähän lisävauhtia näihin mielipiteisiin. Itse menen toistaiseksi vielä puhtaasti nappulalla, koska en ole vielä jäänyt mihinkään jumiin tai tullut vaaratilannetta jossa olisi tarvinnut nastoka *kop-kop-kop*.

3) Ajokin varustelu


Alla vähän listaa erilaisista varusteista joita kannattaa miettiä asennettavaksi mikäli haluaa lisää mukavuutta ajamiseen talvella:

- Käsisuojat - http://matako.fi/catalog/product_info.php?products_id=255
- Kahvalämmittimet - http://matako.fi/catalog/product_info.php?cPath=57_130&products_id=680
- Tankorukkaset - http://hanxkauppa.fi/product_details.php?p=1564
- lohkolämmitin
- lisävalot
- mittariston himmennys ( esim auton tummennuskalvolla)

Käsisuojat antavat mahtavaa suojaa viimaa vastaan. Käsien lämpötila pysyy huomattavasti paremmin mukavempana ja tähän yhdistettynä kahvalämmitin ja/tai tankorukkaset niin voi ajaa talvisinkin vaikka kesähanskoilla ja ote on silloin tangosta toki huomattavasti parempi. Lohkolämmitintä ei ole saatavilla joka merkki/malli -yhdistelmään, mutta aika hyvin niitä tuppaa olemaan. Lisävalot ovat myöskin hieman mutkikkaampi juttu lain ja kaiken muun ollessa mukana, mutta itse ainakin huomannut, että syksy/alkutalvi ovat erittäin haastavia aikoja tuolle Dinlille selvitä riittävällä valaistuksella. Tähän kun lisätään vielä erittäin kirkas mittariston valo niin pakka on aika huono.