Ajolaseja

Työhuoneen pöytä ei näytä olevan oikea paikka säilyttää muovisia ajolasien irtolinssejä. Nykyisten ajolasieni, Bobster Bugeye II:sten, aurinkolinssit (siis tummennetut) ovat pyörineet jo pidemmän aikaa pöydälläni ja tuossa toissapäivänä sitten kauhukseni huomasin, että toisen linssin kehys oli haljennut. Liekö sitten auringonvalo tai jokin isku tuon rikkonut, sitä en tiedä. No, käyttötavaraahan tällaiset 30 € hintaluokan lasit ovat, ja jäähän laseihin sitten vielä kahdet muut linssit (oranssit ja kirkkaat).

Aurinkoisella kelillä kuitenkin kaipaisi ihan oikeasti tummennettuja linssejä. Niinpä aloin taas kerran katselemaan vaihtoehtoja laseiksi. Vaihtoehto kitetytyi hyvin nopeasti yhdeksi vaihtoehdoksi, kun bongasin jo reilun vuoden hankintalistalla oleet Bobster Igniter ajolasit kohtuullseen 28 dollarin tarjoushintaan Amazonista. Nehän lähtivät sitten heti tilaukseen.


Bobster väittää kovasti näitä laseja tuhoutumattomiksi. Lasien runko on vahvaa kumiseosta, jota ei taittamalla poikki saa. Linssit puolestaan ovat komposiittimuovia, joissa on naarmujen varalle suojapinnoite, joten niidenkään rikkominen esim. päälle istumalla ei pitäisi olla mahdollista. Tosissaan saa siis töitä tehdä näiden hajottamiseksi.

Mielenkiintoiseksi nämä lasit tekee fotokromaattiset linssit, eli siis sellaiset, jotka tummenevat ja vaalenevat valon määrän mukaan. Ei siis tarvitse ilta-ajelulle lähtisessä enää ottaa sekä auringonlaskua varten tummennettuja että hämärää ja pimeää varten kirkkaita linssejä erikseen mukaan vaan lasit hoitavat itse tuon homman.

Ignitereitä on moitittu hieman ahtaiksi päähän joissain tapauksessa ja vähän tietysti itseäkin epäilyttää, kun silmien välissä on lävistys. Mutta varmasti pieni modaaminen sitten ratkaisee nämäkin ongelmat.