Sähköhommia

Eilen töistä lähtiessäni ilmeni mielenkiintoinen ongelma. Pistin pyörän käyntiin, se kävi kiltisti noin 2 sekuntia ja sen jälkeen katosi kaikki sähköt. Pyörä on hieman oireillut jo vastaavaa pari päivää, ongelma on ilmennyt hieman hitaana reagointina avaimen kääntämiseen virtalukossa. Nyt sähköt hävisivät kuitenkin kokonaan eikä mitään virtaa tullut mihinkään. Siispä etsimään syytä.

Kaivelin satulan alta johtoja ja johtoja ravistelemalla sainkin aikaiseksi sähköt kertaalleen pariksi sekunniksi. Eli vika löytyisi johtonipuista.

Irrottelin akun ja testasin, että akku toimii. Ja toimiihan se, annoin siitä suoraan virtaa toiselle takavilkulle (vilkuista lisää hetken kuluttua). Ruuvailin akun takaisin kiinni ja tarkastin sulakkeet; kaikki oli ok niidenkin suhteen. No mitäs ihmettä?

Loppujen lopuksi löysin nipusta irrallisena roikkuvan, selkeästi jostain irronneen piuhan. Ruskea piuha osoittautuikin virtalukon herätevirraksi ja pian löysinkin sen vastaparin (joka oli ovelasti piilotettu sähköteipillä toisen liittimen viereen). Siispä liitintä esiin ja vika oli selvä: johto oli irronnut liittimen vastakappaleen perästä. Piuha suoraan kiinni liittimeen ja kas: virrat takaisin. Valot tuntuivat palavan merkkivalorivissä huomattavasti aiempaa kirkkaammin, oliskohan tässä ollut jo pidemmänkin aikaa liitos hajoamispisteessä? Työkaveri asteli juuri sopivalla hetkellä paikalle ja tarjosi kiekon sähköteippiä, siispäjohto tiiviisti kiinni liittimeen ja teipillä tiivis paketti.

Päätin sitten onnistuneen korjauksen innoittamana alkaa selvittämään myös toista, jo vähän pidempään kiusannutta sähköongelmaa. Oikean puoleinen takavilkku on kiukutellut jo koko kevään, pääosin vika on tosin tilapäisesti korjaantunut koputtelemalla vilkkua. Irroittelin vilkun kotipihassa ja vika oli hyvin pian selvillä: Vilkku oli ottanut vettä ja kaikki kontaktipinnat olivat umpiruosteessa. Ei ihmekkään, että vilkku ei oikein tahtonut toimia.

Siispä koko vilkku irti ja katselemaan, josko sisältä löytyisi sopivaa polttimoa. Ei löytynyt. Clas Ohlsonin valikoimakin tarjosi sopivalla kannalla ainoastaan 4W polttimoja (alkuperäinen oli 10W ja sekin oli ihan liian pienellä vastuksella, minkä takia vilkut strobottavat ikävästi), joten sehän tiesi sitten reissua Motonettiin.

Motonetistä löytyikin sitten kohtuulliseen 3,90€ kappalehintaan 21W halogen-polttimoja sopivalla kannalla. Tuossa vilkun kuvussa on reilusti tilaa eikä pelkoa esim. lasin sulamiselle ole, joten päätin ostaa näitä järeämpiä polttimoja pari kappaletta, jos vaikka vaihtaisi molempiin takavilkkuihin sitten saman tien.

Kotiin päästyäni irroittelin sitten koko vilkun kaikkineen ja päätin ensitöikseni, nyt kun kaikki oli kerrankin irti, myös lyhentää vilkun vartta hieman. Näissä vilkuissa varsi on ollut lokarin sisällä ihan liian pitkällä ja vilkun varren ja renkaan väliin on jäänyt vain noin puolisen senttiä tilaa. Jos uusi takarengas on edes minimaalisestikkin leveämpi, ottavat vilkun varret kiinni renkaaseen ja se on sitten menoa sekä vilkun johdoille että takarenkaalle. Siispä dremelillä 2 senttiä pois vilkunvarresta.

Tämän jälkeen aloinkin siivoamaan ruostetta dremelillä pois polttimopesästä. Onnistuin ensin repimään johdot irti, joten kolvaamista olisi tiedossa. Onnistuin kuitenkin jotenkin rikkomaan koko polttimopesän pohjan ampumalla jousen ja pohjan ympäri huonetta. Jousi löytyi, pohja ei. Siispä ei jäänyt kovinkaan montaa vaihtoehtoa; pitäisi kolvata johdot suoraan polttimoon.

No nyt ei ainakaan tule kosketushäiriötä, kun on johdot kolvattu polttimoon. Vilkkukin näyttää toimivan täydellisesti ja vastus on riittävä releelle. Nyt se on parempi kuin uutena.