Kirjallisuutta

Koska osaaminen on vähissä kuplan räpleltämiseen, pitää sitä tilata oppikirjoja. Ja mikäpä sen parempi paikka niitä onkaan hankkia kuin Amazon. Tilasin siis tuossa viikonloppuna pari kirjaa, joista toivon löytyvän apua räpeltämiseen ja myös auton tuntemuksen kasvattamiseen.

Ensimmäisenähän pitää tilata se Haynesin perus korjausopas, mikä nyt on suunnilleen perusteos ihan mihin tahansa, omistipa sitä sitten mitä tahansa moottorisahan ja avaruusaluksen väliltä (kyllä, Haynesilta löytyy manuaalia myös mm. avaruussukkulalle ja Star Trekistä tutulle Enterpriselle). Moottoripyörän kanssa vastaava manuaali on pelastanut monesta pulasta ja antanut rohkeutta lähteä itse tekemään käytännössä ihan kaikki. Vaikka olenkin suhteellisen hyvä päättelemään asioita ja tarve ymmärtää kaiken toiminta auttaa pähkäilemään esimerkiksi vianselvityksessä aikalailla, olen kuitenkin ollut aina hieman arka lähtemään kokeilemaan auttavasti toimivan laitteen purkamista ilman ohjeita ja niitähän tuosta kirjasta löytyy yllinkyllin.

Toinen kirja onkin sitten hieman mielenkiitoisempi enkä usko, että kirja olisi yhtään vähemmän avulias ainakaan siitä syystä. Kyseessä on kirja nimeltä "How to keep your Volkswagen Alive: a manual of step by step procedures for the compleat idiot", eli suomeksi noin suunnilleen "Kuinka pitää Volkswagenisi elossa: vaihe vaiheelta ohjekirja käytännöistä täydelle idiootille". Jo nimenstä puolesta siis kirja vaikuttaa siltä, ettei yliarvio auton omistajan osaamistasoa. Kirjan ensimmäinen painos on vuodelta 1969 ja previikkaa Amazonista lukiessani tuo myös näkyy kirjassa: kieli on varsin rentoa ja viihdyttävää, kirjan kuvitus on hauskaa ja ajan henkensä mukaista. Kaikki asiat tuntuvat olevan selitetty juurta jaksaen, mitä voikin odottaa 480 sivuiselta teokselta.

Nämä kaksi kirjaa lähtivät postareineen alle viidellä kympillä saksan Amazonista.  Todennäköisesti ne kolahtavat postiluukusta sillä aikaa, kun olen reissussa (Kuplalla. Jännittää reissu kovasti, kun pitäisi ajaa autolla viikon sisällä viitisensataa kilometriä).