Ensimmäiset kunnon roadtripit

 'Lude pääsi ensimmäisille koetuksille, kun viime viikonloppuna oli meno Valkeakoskelle hautajaisiin. Samalla oli tarkoitus katsoa hieman auton takajarruja, toisen puolen palat kun näyttivät olevan melkoisen loppu. Perjantain vastaisena yönä 'Lude kiisikin pimeää moottoritietä kohti Valkeakoskea melkoista vauhtia ilman ongelmia. Puhdistetuilla valoillakin näyttää nyt näkevän oikein mukavasti.

Alunperin oli tarkoituksena tehdä Paavon kanssa sellainen perushuolto autolle suodattimien ja öljyjen vaihtoineen, mutta koska Paavo oli ollut kipeänä koko viikon, päädyimme katsomaan ainoastaan sen kriittisimmän eli jumissa olevan oikean takajarrun. Palat olivat melkoisen loppu: hieman jo näytti paloissa olevan naarmua ihan raudasssa. Jarrusatulan mäntä oli tosiaan jumissa ja epäilys oli, ettei siitä enää kalua saataisi. Pienen taistelun ja puhdistelun jälkeen siitä tuli kuitenkin hyvä eikä auton tarvinnut jäädä Valkeakoskelle vuotamaan jarrunestettä.

Lauantai-iltana lähdimmekin sitten ensimmäiselle kunnolliselle matkalle ei-minnekkään. Löysimme mielenkiintoisen pimeän tien, jota noin ehkä 40km ajettuamme olimme kaikki yhtä mieltä: meillä ei ollut mitään hajua, missä me oikein olimme. Hyvä seura ja kovaääninen musiikki antavat kuitenkin päättömälle seikkailulle oman mausteensa ja tarkemmin yksityiskohtiin menemättä illan aikana kertyi kilometrejä mittariin sellaiset reilut 300. Reissun aikana oli kuitenkin huvittava tauko, jossa parkkipaikka oli miinoitettu muutamalla hieman persoonallisemmalla autolla ja basso raikasi; eli ihan sellainen kuin silloin 18v ikäisenä.

Sunnuntaiaamuna odottikin sitten yllätys. Olin lähdössä moikkaamaan kaveria Toijalassa ja sen jälkeen kotiin, kun autoa käynnistellessä huomasin kytkinpolkimen jäävän pohjaan. 'Lude oli vuotanut kytkimen nesteet pihalle. Melkoisen pikaisella tarkastelulla vika löytyi kuitenkin varsin pian: kytkimen työsylinteri vuotaa. Ilmaaminen ei ole ihan niin simppeli homma, mutta onneksi meitä oli kolme ja saimme homman hoidettua Paavon pihassa. Hieman jännitti lähteä ajelemaan kotiin, kun ei tiennyt yhtään, pysyykö nesteet sisällä. Paavon arvio oli kuitnekin, ettei kytkin vuoda pahasti vaan nesteet olivat valmiiksi jo melkoisen finaalissa. 

Pysähdyin kotimatkalla pariin otteeseen tarkastamaan kytkimen nesteiden tason. Ei silmin nähtävää muutosta koko matkan aikana. Paavon arvaus oli osunut oikeaan: työsylinteri vuotaa sen verran vähäisesti, ettei ongelma muuttunut kriittiseksi ja malttaa nyt odottaa sen verran, että uusi varaosa saadaan tilattua. Melkoisen heikosti tuntuu kotimaasta osia löytyvän, mutta onneksi sentään maailmalta löytyy varsin kohtuulliseen hintaan.