MUGEN! (no ei oikeesti)


Mugen on japania ja kääntyy käsittääkseni suomeksi noin suunnilleen "ilman rajoja/rajoituksia". Mugenilla on kuitenkin toinenkin tarkoitus: se viittaa japanilaiseen Hirotoshi Hondan (ei saa sekoittaa Honda Motorsin perustajaan Soichiro Hondaan, jonka poika Hirotoshi on) perustamaan lähinnä Hondan autoihin viritysosia ja mm. bodykittejä valmistavaan legendaariseen pajaan. Mugenista on tullut Hondan virittämisen symboli ja ikoni. Toisin kuin yleensä nämä viritysosapajat (esim. Nissanin Nismo), Mugen ei ole koskaan kuitenkaan ollut Honda Motorsin omistama.


Hirvittävästi löytyy kaikkea piraattikrääsää Mugenin logolla. Jopa niin paljon, että on välillä melkoisen haasteellista löytää vastaavia ilman moista logoa. Niin kävi myös tässä: halusin 'Ludeen Mugen-tyylisen vaihdekepin nupin, koska, no, koska miksi ei. Aitoja Mugenin tämmöisiä nuppeja on kuitenkin todella vaikea löytää ja sittenkin kun löytää, saa nupista maksaa itsensä ihan oikeasti kipeäksi. Ja: se on vaan vaihdekepin nuppi. Siispä turvauduin taas siihen paikkaan maailmasta, mistä löytyy oikeastaan ihan mitä vaan: AliExpressiin. Noin minuutin etsimisellä löysinkin varsin aidon näköisen plagiaatin, johon oli laserkaiverrettu Mugenin logo. Olisin mielummin ottanut ilman tuota logoa, mutta kuten aiemmin mainitsin, sellaisten löytäminen on melkoisen vaikeaa.

Paketti kulki melkoisen kauan tänne kotimaahan ja ajattelin sen jo kadonneen. Mutta ei, eilen tippui postin lappu luukusta ja hain yllätyspaketin tänään aamusta. Eihän sitä toki jaksanut odottaa iltapäivään ja käytinkin sitten ruokatunnin auton kaivamiseen hangesta ja nupin sovittelemiseen paikoilleen.

Tuo vaihdekepin nahka on nyt toistaiseksi sovitettu paikalleen perinteisen tyylikkäästi teipillä ja nippusiteillä. Tuohan olisi melkoisen helppo laittaa nätisti alapuolelta, mutta siihen tarvitsee irroitella taas koko keskikonsoli. Olen jossain vaiheessa tilaamassa rattiin nahkapäällisen sekä siihen matchaavan vaihdekepin sukan, niin katsellaan sitä kunnollista sovittamista sitten siinä vaiheessa. Toinen vaihtoehto on laittaa sitten se nätisti metallin värisellä nippusiteellä, jolloin autoon saa hieman enemmän sellaista DIY JDM-lookia.

Onhan se nyt ihan hemmetin hieno. Mut ei siinä kaikki. Yllätyin pikaisesti tuossa kokeillessani, että tämmöisellä nupillahan on ihan oikeasti merkitystä vaihteiden vaihtamiseen. Koska vaihdekeppi on pidempi, vaihteet on melkoisen paljon helpompi nykäistä tarkemmin silmään. Toki tää nyt on ihan nyanssi, mutten olisi uskonut, että tällä olisi mitään todellista merkitystä ajettavuuteen.