Ajokuulokkeista muutama sananen

 


Aiemmat lukijat saattavakin muistaa, että ostin keväällä ajokäyttöön nää Jabran Elite 4 kuulokkeet. Valinta oli hieman haastava, kun vaatimuksia oli paljon eikä budjetti oikein yltänyt mihinkään premium-kuulokkeisiin. Nää osoittatuivatkin sitten yllättävän hyväksi hankinnaksi hintaansa nähden; maksoivatko nää nyt tarjouksessa 70e luokkaa.

Eilen tuli sitten testattua näitä käytössä. Tuo mun kypäräni on melkoisen tiukka kuten kuuluukin ja ensimmäinen vaatimus näillä olikin matala profiili, jotta tulpat pysyvät korvissa, kun kypärän laittaa päähän. Ja onnistuuhan se; poisottaminen on sitten kyllä joka ikinen kerta tiputtanut ainakin toisen kuulokkeen maahan, mut se vaatinee vaan vähän harjoitusta ja ehkä toisen malliset korvakorut. Toki näitä päähän laittaessa on tullut vahingossa painettua kuulokkeiden nappia ja siten saatettua joko vastamelutoiminto päälle tai musiikki soimaan. Kuulokkeiden hallintasoftasta pystyy kuitenkin hallinnoimaan niiden ominaisuuksia puhelimen kautta, joten vahinkopainallukset eivät haittaa.

Vastamelusta puheenollen näissä kuulokkeissahan on tuo aktiivinen vastamelu (active noise cancelling, ANC) melkoisen hyvälaatuinen. Itseasiassa vähän turhankin hyvälaatuinen ajamista miettien. Kun pyörä on vielä vieras eikä kierrosalueet tule ihan vielä perstuntumalta 5-vaihteisen laatikon tuodessa vielä omat lisähaasteensa tähän, tuo vastamelu blokkaa käytännössä kaikki moottoriäänet; varsinkin, jos tulpissa soi vielä musiikkia; eikä konetta pääse oikein kuuntelemaan. Kuulokkeissa on toki myös toinen aktiiviominaisuus: hear trough, joka toistaa kuulokkeiden läpi mikrofonin ääntä ja siten kuulee kaiken; joskin sitten taas vahvistettuna eikä sekään ole hyvä. Tää on kuitenkin positiivinen ongelma ja koko ANC:n poistaminen käytöstä ratkaisee ongelman: kuulokkeet toimivat kuin normaalit korvatulpat ja ääntä pääsee jonkin verran läpi, mutta laadukkaan äänen takia musiikin kuuntelu sujuu ongelmatta ja aktiiviominaisuuksien ottaminen pois päältä säästää melkoisesti akkua kuulokkeissa. ANC on varmasti pidemmillä reissuilla ja maantieajossa ihan hyvä; ei sitä putkien pärinääkään jaksa loputtomiin kuunella ja ANC mahdollistaa taustamelun poiston sillä asteella, että pystyy vaivattomasti kuuntelmaan myös tarkempaa kuuntelua vaativia jutttuja kuten vaikkapa äänikirjoja.

Eilisen lenkin yhteydessä kuulokkeet olivat päässä kolmisen tuntia eivätkä ne paina tai muutenkaan häiritse käytössä. Akkuakin olisi riittänyt ilman välilatauksia kotelon avulla varmasti vielä toiseen samanmittaiseen sessioon, joten näiden kanssa pärjää hienosti kyllä ihan koko päivän ilman, että tarttee olla töpselin ääressä. Sanoisin, että nää kuulokkeet oli just sitä, mitä hainkin tähän tarkoitukseen.