Tietyöt ja ei-näin!

Autokoulu on saanut taas katselemaan liikennettä ihan toisenlaisin silmin. Olenkin sitä mieltä, että jokaisen kuljettajan kannattaisi hieman kertailla liikennesääntöjä aina silloin tällöin, jotta muisti vähän virkistyisi ja kiinnittäisi liikenteessä hieman tarkemmin huomiota varsinkin muuttuneissa liikennejärjestelyissä. Tällainen nousee hyvin esille, kun ihmiset menevät tietöiden merkeistä autuaasti ihan sekaisin ja ajavat ihan miten sattuu. Tässäpä esimerkki ihan tältä viikolta:

Ajelen päivittäin Hakaniemen läpi työmatkalla ja Hakaniemen torin laitaa onkin kiusannut ilmeisesti jostain putkityöstä johtuva tietyö jo jonkin aikaa. Ensin kaivettiin koko John Stenbergin Ranta auki ja toinen kaista olikin siinä suljettu pidemmän aikaa. Nyt työmaa on siirtynyt pikkuhiljaa ylittämään Hakaniemenrantaa ja tämä onkin aiheuttanut päänvaivaa autoijoille. Liikennejärjestelyt näyttävät juuri nyt suunnilleen tältä (mittakaava tai juuri mikään muukaan ei ole tarkalleen kohdallaan, piirtelin ulkomuistista. Kuvasta puuttuvat mm. suojatiet kokonaan):



Okei, kaikki autokoulun käyneet ymmärtävät varmasti, miten tässä pitäisi ajaa kun tullaan autolla idästä päin ja pitäisi kääntyä etelään John Stenbergin Rantaan. Ryhmittäydytään (aivan niin kuin tietyötä ei olisikaan) ryhmittäytymiskaistalle ja käännytään siltä sitten tuonne rantaa kohden. Näin. Niinhän sen pitäisi mennä. Mutta jostain syystä tietyö saa ammattikuskeja (taksikuskit) myöten autoilijat sekoamaan tässä risteyksessä ja lopputuloksena on jotain hyvin odottamatonta. Nimittäin jo parina päivänä olemme kauhusta sekaisin katselleet kun kääntyminen on hoidettu näin:



Miksi?!! Mikä saa kuskin toisensa jälkeen tekemään näin? Yhtenä päivänä taksi meinasi ajaa ihan puhdasverisen nokkakolarin tuossa käännyttyään juuri näin tässä risteyksessä. Vaikeammaksihan tilanteen vielä tekee, kun tuolta John Stenbergin Rannasta ei ole katkaistu liikennettä pohjoiseen päin, eikä tietyöaidan takaa edes näe, onko joku sankari tulossa sieltä tuolla lailla. Yhtäkkiä taktisen koukkausen suorittanut kuljettaja onkin stopissa keskellä vastaantulijoiden kaistaa eikä ole paikkaa mihin kääntyä.

Hippasen verran tarkkuutta siinä liikennemerkkien lukemisessa.